Abonnementsartikel
I mere end 100 år har det danske svinekød været en succes ikke mindst ude i den store verden. Hvorfor har netop vi succes med eksport af en vare, der kan produceres stort set over hele kloden?
Svaret er nemt at give, for vi har gentaget det i det nærmest uendelige: kvaliteten er i orden, leveringsterminerne bliver overholdt, hygiejnen er i top, og prisen svarer til den vare, vi har.
Sagt på en anden måde har vi formået løbende at tilpasse vores svinekød til det, kunderne efterspørger, og på den måde bidrager danske svineproduktion endog særdeles fornuftigt til det danske samfunds økonomi.
Og næsten helt glemt er det, at en kunstner fra Århus på et tidspunkt fik lanceret et slogan, der blev folkekendt, nemlig at danske svin strutter af penicillin. Det gør de heldigvis ikke.
Men nu tyder meget på, at dele af de lovgivende danske politikere vil til at lancere et nyt slogan, nemlig at danske svin strutter af salmonella og så vil de anvise med loven i hånd, hvordan det med et snuptag kan løses. Løsenet synes at være hokus pokus, og betaler af gildet bliver nok de danske svineproducenter.
Herfra vil vi gerne vide, hvad rationalet er i den fremgangsmåde?
Har for eksempel de danske kunder efterspurgt svinekød fra grise opdrættet efter den svenske salmonella-model? Eller har de japanske, de tyske, de britiske, de australske eller de amerikanske kunder efterlyst noget sådant svinekød. Nej, de er tilfredse med den kvalitet, de danske svineslagterier leverer og det bliver næppe bedre af at sanere for salmonella i primærproduktionen.
Og hvis vores kunder ville have haft kød af svensk kvalitet, ville Swedish Meats givetvis have oplevet en gigantisk succes. Men så vidt vi ved, var svenskernes problem netop, at de havde svært ved at sælge det svenske svinekød ude i den store verden.
I moderne produktion er innovation og udvikling drevet af forbrugernes krav vi har i årevis vidst, at det hverken er producenter eller politikere, der skal bestemme, hvad forbrugerne skal købe.
Med det, som politikere og myndigheder lægger op til omkring salmonella i den danske primære svineproduktion, ser det imidlertid ud til, at denne forretningsmåde lider skibbrud.
Og hvem kan det gavne?
Skal vi tro Danish Meat Association og Dansk Svineproduktion samt Danske Svineproducenter, er det ikke svineproducenterne, der kommer til at score kassen på denne skærpelse, hvis den bliver en realitet.
I stedet kan det være, at politikerne tror, at de kan høste stemmer på deres foretagsomhed. Men de skal blot huske på, at de leger med en svineproduktion, som i forvejen balancerer på en knivsæg rent økonomisk.
Så resultatet kan meget vel blive et helt andet end det, de måske forestiller sig. Udflagning af endnu mere dansk svineproduktion virker ikke utænkelig som et modtræk og det er vel ikke det, der appelleres til?
De kommende måneder må vise, om politikerne med deres embedsmænd formår at lande på fornuftens solide grund, eller om de vil kaste danske svinebønder ud i en masse besværligheder, der også skader dansk samfundsøkonomi.