Abonnementsartikel

Rimmerhus Maskinforretning har netop holdt det første AMU-brugerkursus i Dyna VT-traktorer fra Massey Ferguson. Kurset skal give brugerne af traktorerne indsigt i de mange funktioner, de trinløse traktorer har

Dyna VT-modellerne fra Massey Ferguson indeholder mange funktioner og muligheder for den enkelte bruger. Det har Rimmerhus Maskinforretning taget konsekvensen af, og firmaet har netop afholdt det første AMU-brugerkursus - på opfordring fra Agco - i MF-traktorerne med de trinløse transmissioner.

I alt 12 deltagere var med på kurset, hvor undervisningen vekslede mellem teori i det lokale forsamlingshus og i praksis på i alt fem medbragte traktorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kurset er blevet til i samarbejde med Agco, men udbyderen af AMU-kurset er Landbrugsskolen Sjælland, der således havde sendt en underviser af sted til det midtjyske.

Styr på arbejdspladsen

En af deltagerne er Jacob Larsen. Han arbejder på Nr. Vium Maskinstation, hvor den daglige arbejdsplads er i førerhuset på en MF 8480 Dyna-VT med 315 hestekræfter.

- Vi fik traktoren i foråret 2006, så jeg har haft tid til at lære nogle af funktionerne i traktoren at kende. Men stadigvæk har jeg lært nogle nye ting her, som jeg ikke vidste i forvejen, fortæller Jacob Larsen.

Han har efterspurgt kurset siden efteråret 2005 og deltager af egen interesse.

- Der er helt klart nogle af funktionerne, vi lærer her på kurset, som jeg kommer til at bruge. Blandt andet de funktioner, der styrer, hvor hurtigt traktoren skal bremse og koble ud ved brug af vendegearet. Samtidig får jeg også mere viden om, hvilke funktioner GTA-terminalen har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til daglig kører traktoren stort set kun med en gyllevogn og en storballepresser. På disse maskiner er hydraulikken styret via Load-Sensing, så de hydrauliske funktioner på traktoren kommer jeg nok ikke til at benytte efter kurset, fortsætter Jacob Larsen.

Gennemgang af traktor

Under kurset får brugerne indblik i de generelle funktioner, og de lærer også om de mange muligheder, der gemmer sig i GTA-terminalen. Samtidig er der også lidt undervisning i den daglige service på traktoren.

Underviser og lærer på Landbrugsskolen Sjælland Christian Rabølle bruger fire måneder om året på at undervise i Agco's traktorer. Sidste år blev det til 21 AMU-kurser - i alt næsten 300 personer.

- Det kræver,at jeg har noget viden om traktorerne, så jeg får gerne stillet en traktor til rådighed et par dage eller tre, som jeg kan "træne" med. Samtidig har jeg et godt samarbejde med Egon Sørensen fra Agco, der giver mig den fornødne viden, fortæller Christian Rabølle.

- Kurset er helt klart en fordel for brugerne. Ofte kender de ikke de mange funktioner på traktorerne, og det er lidt en skam, når man har købt en traktor, der rent faktisk kan utrolig mange ting, når bare man trykker de rigtige steder, siger Christian Rabølle.