Når nye EU-regler om et halvt år træder i kraft, bliver det tilladt for mejerierne at skrive på mælkekartonerne, at calcium i mælk styrker knoglerne, at give skummetmælk og minimælk anprisningen ”uden fedt” og letmælken ”lavt fedtindhold”.

Desuden bliver det tilladt at berige stort set alle fødevarer undtagen frugt med mineraler og vitaminer. Det skriver Mejeriforeningen på sin hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at kunne skrive på de enkelte fødevarer, at de er sunde, kræves det dog, at det er videnskabeligt bevist.

- Set med danske øjne er de nye regler lempelige, da man slet ikke har måttet anprise herhjemme. Men det er langt fra alt, der bliver tilladt.

- Det betyder, at man for eksempel ikke på skrive på slik, at det er sundt, selvom det er tilsat vitaminer. Anprisningerne skal være videnskabeligt dokumenteret og godkendt af EU’s fødevareautoritet, EFSA, siger Kasper Thormod Nielsen fra Mejeriforeningens Bruxelles-kontor.

EU vil udarbejde ernæringsprofiler for en række fødevarer. Her måles indholdet af fedt, salt og sukker, og hvis produktet har en ugunstig sammensætning, kan det betyde, at produktet ikke må anprises.

Hos Arla hilses de nye regler velkommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo ikke nyt, at mælk styrker knoglerne, eller at Cultura er godt for maven, men nu får vi lov at fortælle om netop disse egenskaber hos produkterne. Det kan komme forbrugerne og Arla til gode, siger Mette Hofman, nordisk kategorichef.

Spørgsmålet er så, om de nye regler betyder, at forbrugerne får noget at vide på kartonerne, som de ikke vidste i forvejen?