Abonnementsartikel

Alltech har som det eneste firma fået godkendt deres organiske selenprodukt, Sel-Plex, af EU

Sidst på efteråret 2006 fik Alltech godkendt deres organiske selenprodukt, Sel-Plex, af EU.

Ifølge Alltech er Sel-Plex, et selengær, en naturlig kilde for selen, der giver en forbedret optagelse, bevarelse og biologisk aktivitet af selen i husdyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sel-Plex er godkendt til alle produktionsdyr.

Selen er en vigtig næringsstof til de basale biologiske processer hos dyr - blandt andet når det gælder reproduktion, immunforsvar og vækst.

I litteraturen er det velkendt, at mangel på selen kan være årsag til forskellige negative effekter som Mulberry Heart Disease og pludselig død hos pattegrise, nedsat produktivitet og diarré hos slagtesvin samt MMA og ufrugtbarhed hos søer.

Positive effekter

Videnskabelige undersøgelser har vist flere statistisk sikre gode effekter af at bruge Sel-Plex.

Blandt andet viser en undersøgelse, at fodring med Sel-Plex i forhold til en uorganisk selenkilde i sofoderet tilsyneladende gav et højere indhold af selen i pattegrisenes væv end et foder med uorganisk selen (1).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme undersøgelse pegede på, at Sel-Plex havde en gavnlig effekt på antallet af svømmere og antallet af dødfødte grise pr. kuld.

En anden undersøgelse viste en gavnlig effekt af Sel-Plex contra uorganisk selen på antallet af fravænnede grise pr. kuld, kuldets fravænningsvægt og fravænningsalder (2).

Sel-Plex har desuden vist sig at have en positiv indflydelse på kødkvaliteten. For eksempel er det vist, at natriumselen øger dryptabet, mens Sel-Plex ikke gør det (3).

Alltech har udfra de positive effekter Sel-Plex har på de forskellige kategorier af svins produktivitet beregnet, at der for eksempel er en tilbagebetaling af investeringen i Sel-Plex på 4,6 gange, når det gælder fodring af soen og de positive effekter, det har på antallet af fravænnede grise pr. so.

Efter fravænning fra syv til 30 kg er der en tilbagebetaling af investeringen på 3,8 på grund af en reduceret dødelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver et samlet for både søer og smågrise et afkast på tre gange investeringen i investeringen.

Kilder:

1. Mahan, D. C. & Peters, J. C. 2004. Long-term effects of dietary organic and inorganic selenium sources and levels on reproducing sows and their progeny. Journal of Animal Science 82:1343.

2. Lampe, J., Gourley, G., Sparks, J. & Stumpf T. 2005. Post-wean piglet survivability:Sel-Plex vs. Sodium Selenite as a Selenium source in Sow and Nursery Phase Diets. Journal of Animal Science 83(2):47.

3. Mahan, D. C., Cline, T. R., & Richert, B. 1999. Effects of dietary levels of selenium-enriched yeast and sodium selelnite as selenium sources fed to grower-finishing pigs on performance, tissue selenium, serum glutathione perioxidase activity, carcass characteristic and loin quality. Journal of Animal Science 77:2172-2179.