Abonnementsartikel

SCA Danmark lancerer på Agromek det nye energi- og næringsstoftilskud til søer, ParturAid

SCA Danmark lancerer ved dette års Agromek et nyt energi- og næringsstoftilskud til søer, ParturAid, der er blevet udnævnt til en trestjernet Europanyhed af bedømmelsesudvalget på Agromek.

Faringen er en fysisk udfoldelse, der bevirker intense muskelkontraktioner. Disse muskelkontraktioner er livsnødvendige for at presse grisen ud fra livmoderen og ud gennem børen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De intense muskelkontraktioner kræver meget energi i form af glukose samt mange andre næringsstoffer.

For eksempel er magnesium involveret i omsætningen af ATP (Adenin TriPhosphat - den type energi, der bruges til stofskifteprocesserne i organismen), og calcium er nødvendig for muskelfibrenes bevægelse.

Specielt, hvis faringen tager lang tid, bliver energi samt næringsstofdepoterne i søernes krop opbrugt, og muskelkontraktionerne begynder så at blive uregelmæssige og svage. Bliver mængden af tilgængeligt magnesium begrænsende, vil soen føle sig træt og mangle energi.

Den farlige faring

Udholdenhed er specielt kritisk for soen under faring, da den ufødte gris skal presses fra sin placering i børen og ud. Denne afstand er typisk længere end navlestrengen, der er cirka 25 centimeter lang, hvilket betyder, at der er overhængende fare for, at blodtilførslen fra soen afbrydes under faringen.

Hvis soen på dette tidspunkt er udmattet og for træt til at fortsætte faringen, vil grisen reelt set være uden ilttilførsel. Det overlever grisen kun i ganske få minutter, og det forklarer årsagen til cirka 70 til 90 procent af de dødfødte grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det forklarer også, at flere af de grise, som tilsyneladende ser store og levedygtige ud, alligevel dør de første dage efter fravænning. De har nemlig ikke fået nok ilt under faringen og er at betragte som et menneske, der har været tæt på at drukne.

Når grisen er afkræftet, er der desuden stor risiko for, at den har en unormal lav legemstemperatur, hvorfor den bruger energien til at holde varmen - og hermed kommer den ind i en negativ spiral, så den ikke får diet, hvilket øger dødeligheden.

Ydermere vil en del af grisene, som har manglet ilt under faringen, være desorienterede og søge rundt i farestien uden at komme til yveret.

Det er derfor essentielt, at soen tildeles "et sportssupplement" for at minimere antallet af dødfødte og antallet af døde de første dage efter faring.

Individuel tildeling er vigtig

Mangel på energi og næringsstoffer omkring faring har hidtil ikke i større omfang været accepteret som et reelt problem for søer. Derfor har der indtil nu ikke været et produkt, der kan imødekomme denne problemstilling, lyder det fra SCA Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ParturAid er udviklet til at dække dette behov og tildeles oralt i form af en pasta.

Det kan ikke tildeles gennem vandet, da man på den måde ikke sikrer sig, at den enkelte so får nødvendig dosis, forklarer SCA Danmark.

ParturAid indeholder en blanding af mineraler, vitaminer, naturlige antioxidanter samt smagsstoffer blandet med en energimatrix. Det er velduftende og bør tildeles soen tre til otte timer før faring, lyder det fra SCA Danmark.