Aarhusegnens Andel præsenterer på Agromek et svar til de mange økologiske mælkeproducenter, som længe har efterspurgt en økologisk kalvestarter.

Bovidanica Calf Keeper, som er den første økologiske kalvestarter herhjemme, er en økologisk kalvefoderblanding, der består af et strukturmiks af hele kerner af majs og af nøgen havre, hø, melasse og hørfrøkager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er tale om en vare, som især økologer har efterspurgt, fordi de i høj grad har brug for stærke og sunde kalve, forklarer virksomheden om den etstjernede nyhed, der har været på det danske marked siden september 2006, men som har premiere med hensyn til landbrugsudstillinger.

Mindre stress

- Bovidanica Calf Keeper hjælper kalven til en mere nænsom start som drøvtygger, siger Karsten Muus og Allan Hansen, Aarhusegnens Andels Økologi-afdelingen, samstemmende.

Undersøgelser har ifølge Dansk Kvæg vist, at små kalve tygger drøv på hele kornprodukter og allerede knuser en del af kernerne, inden de synker dem første gang. Fordelen ved de hele kerner er, at man meget tidligt får udviklet drøvtyggerfunktionen.

Dermed bliver fravænningen ikke så brat og stressende for kalven. Desuden opnår man en højere pH-værdi i vommen end ved mindre strukturrig fodring.

- Tidligere har man kun produceret varer med knust eller valset korn. Nu er der tale om en banebrydende vare med hele kerner og hø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med denne kalvestarter bliver det muligt for landmanden at spare på den dyre mælk samtidig med, at han får sine kalve hjulpet godt fra start, siger Karsten Muus og Allan Hansen, der fremhæver, at landmanden får mulighed for en stor besparelse, da proteinindholdet i kalvestarteren er på 21 procent, det samme som mælk.

- Det gør, at man efter seks uger kan skære mælketildelingen ned til det halve og delvist erstatte mælken med kalvefoderet, forklarer Karsten Muus og Allan Hansen.