Abonnementsartikel

Kampen mod yverbetændelse er central for udviklingen af det nye ADF malkesystem, som Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste (LVK) præsenterer på Agromek

Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste (LVK) præsenterer på årets Agromek-messe det nye ADF malkesystem. ADF malkesystemet er et system til pattedyp direkte i pattedypningskop efter endt malkning.

ADF står for Automatic Dipping and Flushing, og ADF systemet har fået tre nyhedsstjerner på Agromek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ADF malkesystemet produceres af engelske Research Development & Innovations Ltd., som i juli 2006 blev enige med LVK, om at LVK står for distribution og salg af systemet i Danmark.

Målet med ADF systemet er at forbedre yversundheden, reducere malketiden, mindske produktionsomkostningerne og sænke udgifterne til bekæmpelse af sygdomme.

- ADF systemet er en rentabel metode til at automatisere processen, så man begrænser antallet af infektioner markant og dermed mindsker udgifterne på det område, lyder det fra virksomheden.

Spraydyse indbygget

Det traditionelle malkesæt udskiftes til ADF systemet, hvor der er indbygget en spraydyse i pattegummiet.

Der monteres endvidere en styreboks, som arbejder sammen med de eksisterende styrebokse til eksempelvis aftagning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pattedyp sker i pattedypningskop umiddelbart efter endt malkning, hvor et signal fra aftageren sætter ADF systemet i gang.

- Inden malkesættet bliver fjernet, tilsættes en afmålt mængde desinfektionsmiddel og pattedypningsmiddel. Når malkesættet er fjernet, er patten således helt dækket af dypningsmidlet, forklarer virksomheden.

Pattedypningskopperne spules derefter rene med rent vand og tørres til sidst med trykluft, inden den næste ko står for tur.

Færre udgifter

Research Development & Innovations Ltd. fremhæver, at ADF systemet nemt kan installeres i forbindelse med éns nuværende malkeudstyr.

- ADF er særdeles rentabel i forhold til at bekæmpe yverbetændelse, og det er jo en væsentlig post for mælkeproducenterne, lyder det fra Research Development & Innovations Ltd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den engelske mælkeproducent Julian Beeston har prøvet malkesystemet i praksis.

- Vi har reduceret vores udgifter til medicin i forbindelse med yverbetændelse med 60 procent.

- Desuden er det gennemsnitlige celletal næsten halveret, mens mælkeydelsen er steget markant, siger Julian Beeston.