Abonnementsartikel

Efter to års pause er det tyske firma Holmer klar med en ny udgave af Holmer Variant. Maskinen har lift og pto-udtag, og som en fordel ved kørsel på marken kan Varianten også køre i Dog-Walk

Den kan klare lidt af hvert den tyske Holmer Variant. Med en ydelse på omkring 600 hestekræfter og en egenvægt på 15 ton skulle der være grobund for en god portion trækkraft til både gyllenedfældning og til andre mark- og transportopgaver.

Efter en pause på to år, hvor man har set sig om efter en transmission, der kunne holde til de mange hestekræfter, har fabrikken genoptaget produktionen af maskinen og udviklet en ny model.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modellen bliver klar til 2007, og i løbet af foråret bliver der arrangeret flere demonstrationer af den tyske multitrækker i Danmark.

Alsidigt redskab

Holmer producerer også selvkørende roeoptagere og har siden 1999 produceret 220 seks-rækkede optagere. Derfor har firmaet også fremstillet en frakørselskasse til Holmer Variant, så den kan fungere som arbejdshest i roesæsonen.

Men det stopper ikke her. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænserne for den tyske maskine, som kan udstyres med gylletanke og møgspredere.

- Maskinen har lift, pto-udtag og skiftelad, så den er bestemt en mulighed som trækdyr - ikke bare til gyllekørsel - men også til andre mark- og transportopgaver, siger Brian Nielsen fra BN Maskiner.

Han servicerer til dagligt de tyske maskiner i Danmark og fungerer som mellemmand mellem det tyske firma og kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden laver Holmer et sneglelad til korn til maskinen, og Horsch har også så-kombinationer til Varianten.

- Vi har også prøvet at køre med en plov. Der har trækkeren dog en lille ulempe, idet man ikke kan se de to forreste furer. Men så har den fordele andre steder, vurderer Brian Nielsen.

Drejbar lift

Holmer Variant kan køre i Dog-Walk. Derfor er liften også konstrueret, så den kan dreje i forhold til chassiset. På den måde er det liftophængte redskab altid vinkelret på kørselsretningen.

Selve liften har ifølge Brian Nielsen en løftekapacitet på 10 til 11 ton, og fem dobbeltvirkende olieudtag sørger for at tildele masser af olie - cirka 200 liter i minuttet ved 140 bar - til de monterede redskaber, hvis der er brug for det.

Transmissionen kommer fra John Deere, der selv benytter modellen i de knækstyrede modeller, og de 600 hestekræfter leveres fra en seks-cylindret Daimler Chrysler-motor på 12,8 liter slagvolumen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med to så velkendte komponenter er vi altid sikre på at kunne få reservedele, hvis der skulle ske uheld. Samtidig ved vi også, at transmissionen er holdbar, når John Deere selv benytter den på deres traktorer med hestekræfter i samme område som Varianten, fortæller Brian Nielsen.

Til foråret kommer Holmer Variant til Danmark, hvor der i første omgang vil være to demonstrationer med maskinen.