Abonnementsartikel
Landmændene skal i sidste ende høste fordelene af de resultater, der skabes i S.A.B., mener direktøren
Der er mange måder at måle en virksomheds succes på - og hos S.A.B. har Bent Juul Jørgensen, direktør for den andelsejede grovvareforening, sin helt kontante måde at gøre det på.
- Et af de tre ben, som alle vores aktiviteter hviler på, er landmændenes tillid til den måde, vi driver vores forretning på bredt set.
- Og den stærkeste måde at opbygge tillid på er ved at gavne andelshavernes bundlinjer, forklarer Bent Juul Jørgensen.
Dermed siger han også, at det ikke er i S.A.B.'s regnskab, der skal optræde et kæmpestort overskud.
Men der skal arbejdes meget målrettet mod at kunne vinde landmændenes tillid. Her kommer en stab af dygtige medarbejdere ind sammen med mulighederne for at være stor, så der både kan købes og sælges på gunstige vilkår - det gælder for eksempelvis indkøb af råvarer, gødning og planteværn og salg af korn.
Personalepolitikken
I S.A.B. er der 150 medarbejdere, og de udgør en meget vigtig del af de muligheder, der er for at få succes.
- I stedet for kun at aflægge et traditionelt årsregnskab burde vi også lave et personaleregnskab, hvor vi blandt andet kan se på gejst, faglig dygtighed, aldersspredning og andre vigtige forhold for et personale, forklarer direktøren.
Han står for den overordnede ledelse, mens den daglige ledelse varetages af en ledergruppe på fire medarbejdere, som har hvert sit område - nemlig økonomi, salg, produktion, logistik og teknik.
- Når personalet føler, at virksomheden også er deres, giver det et utroligt stort løft, og det fører i sidste ende til, at den hører til overleverne i branchen, påpeger Bent Juul Jørgensen.
Med i et fællesskab
Selvom S.A.B. med en forventet omsætning på over en milliard kroner her i 2007 hører til blandt de fem største i branchen allerede, er det ikke nok til at høste alle stordriftsfordele.
- Vi er med i samarbejdet Den Lokale Andel (DLA Agro), som giver os en række fordele på indkøb af råvarer, gødning og planteværn, siger Bent Juul Jørgensen.
Han pointerer videre, at selvom størrelse er meget vigtig af hensyn til billigt indkøb, så er kvalitet også meget vigtig.
- Vi er den ene af to foderstofforeninger, som har eget laboratorium, hvor vi blandt andet kan analysere de foderblandinger, vi fremstiller.
- Det giver en meget lav fejlprocent, og det er der penge i for både landmændene og os forstået på den måde, at det er meget sjældent, vi må ud at hente en blanding, fordi den ikke lever op til det forventede, fastslår Bent Juul Jørgensen.