Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Mikronæringsstoffer som nøgle til optimering
Henrik Hougaard driver sammen med sin kone Charlotte en veldrevet landbrugsbedrift på 200 hektar, som parret overtog i 1986. Oprindeligt var der også grise på bedriften, men siden 1999 har fokus været på planteavl, hvor der primært dyrkes hvede, byg og raps i et treårigt sædskifte.
- Med tiden er der blevet bedre tid til planteavlen, så jeg er begyndt at interessere mig mere for detaljerne - og chelateret mikronæring er jo om end en vigtig detalje, siger Henrik Hougaard, der begyndte at eksperimentere med mikronæringsstoffer for en del år siden.
Hans interesse for mikronæringsstoffer begyndte, da han oplevede problemer med marker, der ikke gav det forventede udbytte.
- Jeg havde et par marker, der ikke rigtig gav noget. De så fornuftige ud om foråret, men ved høst var der ikke noget udbytte. Efter at have taget nogle prøver begyndte vi at rode lidt med mikronæringsstoffer, og jeg kunne se, at der skete noget. Året efter var vi mere aktive med specialiserede bladgødningsprodukter, siger han og fortsætter:
- Efter 50-70 års intensiv dyrkning uden tilstrækkelig husdyrgødning er jorden blevet udpint for visse mikronæringsstoffer. Jeg tror, at nogle af mikronæringsstofferne i jorden simpelthen er blevet slidt op, eller der er andre faktorer, der blokerer for at planterne ikke kan optage dem. Det er et miks af stoffer, som er afhængige af hinanden.

Systematisk tilgang
Henrik Hougaard har gennem årene udviklet en systematisk tilgang til brugen af mikronæringsstoffer:
- Jeg har skrevet ned helt nøjagtigt, hvad jeg har givet de forskellige afgrøder nu i syv-otte år. På baggrund af dette, har jeg lavet et skema over, hvor manglerne ligger, og hvad jeg har kørt på de enkelte marker. Det handler om at finde den rette balance - ikke at give for lidt, men heller ikke mere end nødvendigt, siger han.
Hans program med specialiserede produkter omfatter en serie af forskellige produkter fra gødningsvirksomheden Interfiller.
Det inkluderer blandt andet bor, kobber, calcium, jern og molybdæn samt en række af specialformulerede blandinger.
I Henrik Hougaards strategier kombinerer han produkterne med flydende gødning.
- Det har vist sig, at alt kan blandes sammen, hvilket er en enorm praktisk fordel, siger han.
Dokumenterede resultater
Resultaterne af Henrik Hougaards arbejde med mikronæringsstoffer er ifølge ham tydelige at se.
- Du kan faktisk se det på kornkernerne. Sådan så de ikke ud førhen, hvor de var de mere rynkede. Det er fordi, der har manglet mangan, kobber, jern og andet. Nu ser jeg kun store, gyldne og flotte kerner, siger han.
På rapsen har han også set flotte resultater.
- Nu runder vi fem ton i gennemsnit de seneste tre år her. Om det er de specialiserede gødningsprodukters skyld, ved jeg ikke, men jeg har dem mistænkt for at have hjulpet mig en hel del, siger han.
Henrik Hougaard er bevidst om de kommende udfordringer med kvælstoftildeling og miljøregulering.
- Vi bliver straffet i kvælstoftildelingen, og der kan vi jo høre, at nye tiltag er på vej. Vi skal helt klart arbejde på at få en bedre symbiose derude, og det kan godt være, der skal mere mikronæring til. Vi skal have skabt den balance, der gør, at afgrøderne optager alt, hvad der er, så vi ikke har udledninger, siger han.
Rådet fra ham er klart.
- Det er jordprøver, plantesaftanalyser og at få styr på reaktionstallet og drænene. Det er faktisk vigtigere at få noget ud af den jord, man har, end at få flere hektarer. Jeg vil også anbefale, at man investerer i kornopbevaring, så skal der nok blive råd til den nye traktor på sigt, siger han.
Det handler for ham om at optimere.
- Jeg stiller mig ikke tilfreds. Det kan være et problem i nogle henseender, men omvendt - hvis du altid er tilfreds, udvikler man sig jo ikke. Jeg synes, det er sjovt at finde ud af, hvad vi kan gøre for at få kæden til at blive stærkere, siger Henrik Hougaard.