Lyt til artiklen:

Ny forskning: Mindre jordarbejde - sundere jord

00:00
Hastighed: ???x
03:03

Jo mindre intensivt jorden bliver håndteret - jo bedre. Det er den overordnede konklusion fra et hollandsk forskningsprojekt fra institut for økologi (NIOO-KNAW), som er publiceret i tidsskriftet Science. Det skriver instituttet i en pressemeddelelse.

Den mindre intensive håndtering kan ske ved for eksempel ikke at pløje så ofte eller bruge flere kløvergræsblandinger som dækafgrøder. Det gælder ifølge forskerholdet både for konventionelt og økologisk landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af udfordringer, de så, var, at producere nok mad uden at gå på kompromis med jordens sundhed og bæredygtighed.

- En multifunktionel jord er afgørende for en bæredygtig fødevareproduktion, fordi planterne får deres næring fra den. Jorden spiller også en uundværlig rolle i forbindelse med vandopbevaring, håndtering af klimaforandringer og sygdomsbekæmpelse, siger forskerne fra NIOO og Wageningen University & Research i Holland og Universität Tübingen i Tyskland.

Pløjefri dyrkere vil minimere kemiforbruget

Se også:

Pløjefri dyrkere vil minimere kemiforbruget

Økologisk vs. konventionel

Undersøgelser fra bedrifter i hele Holland viser nu, at det primært er intensiteten af jordbearbejdningen, der afgør, om jorden kan bevare alle sine funktioner. Interessant nok har forskellen mellem konventionelt og økologisk landbrug mindre betydning.

I begge typer landbrugssystemer er der stor variation i jordbearbejdning og -forvaltning.

- Den gode nyhed er, at der i det konventionelle landbrug, som udgør langt størstedelen, er meget at vinde. På alle bedrifter, også de økologiske, er det vigtigt på nuværende tidspunkt ikke at dyrke jorden for intensivt. For eksempel ved at pløje mindre. At vende jorden under pløjning er en meget stor forstyrrelse for livet i jorden, siger jordøkolog og NIOO-professor Wim van der Putten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke kun mindre hyppig pløjning, men også mere brug af blandinger af græs og planter fra bønnefamilien, som for eksempel kløver, bidrager til en multifunktionel, sund jord. Du kan veksle mellem disse og dyrkning af korn som hvede, byg, spelt og rug.

Forskerteamet tog prøver og udførte målinger på mere end 50 hollandske landbrugsbedrifter på både ler- og sandjord. Det blev altid gjort parvis med en bedrift med konventionelt landbrug og en økologisk nabogård. Jordtypen og andre forhold var derfor meget ens.

Flere bud på pløjefri etablering af vårbyg med og uden jordbearbejdning

Se også:

Flere bud på pløjefri etablering af vårbyg med og uden jordbearbejdning

Bæredygtig og produktiv

En lang række jordegenskaber blev målt, og landmændene fortalte, hvilke landbrugsmetoder de anvendte. Det organiske kulstof i jorden viste sig at være den bedste prædiktor for jordens multifunktionalitet, og for biologiske indikatorer var det den bakterielle biomasse.

- Vi kiggede på både sandjord og marin lerjord. Det er to meget forskellige jordtyper i Holland. Og vi ser det samme billede i begge jordtyper, siger Guusje Koorneef, der sammen med Sophie van Rijssel har lavet PhD-arbejde inden for emnet.

- Det populære begreb bæredygtig intensivering er i modstrid med vores resultater, siger forsker Kyle Mason-Jones, som nu arbejder ved Universität Tübingen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mere intensiv jordforvaltning fører til reduktion af jordfunktionerne og er dermed mindre bæredygtig.