Abonnementsartikel

Det bliver ikke de første par år, de europæiske mejerier behøver at frygte konkurrencen fra mejerierne i de nye EU-lande, Rumænien og Bulgarien.

Kun 18 af de 570 rumænske mejerier er blevet EU-godkendt – det svarer til tre procent. I Bulgarien er det ni procent af mejerierne, der har fået det blå stempel, nemlig 34 af 391 mejerier, skriver Mejeriforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er i både Rumænien og Bulgarien sket store investeringer på mejerierne for at højne standarden. Problemet er mælkeproduktionen. Der er utroligt mange små, producenter, som sælger mælken fra deres to køer på gadehjørnerne. Med sådan en struktur og selvforsynings-økonomi er det svært at kvalitetssikre, forklarer chefkonsulent Kristian Svendsen fra Økonomisk-Politisk Sekretariat i Mejeriforeningen.

I Rumænien produceres cirka seks milliarder kg mælk, men kun cirka 1,3 milliarder indvejes på et mejeri, resten går til selvforsyning og stalddørssalg.

Af danske selskaber har foreløbig Nordex Food etableret sig i Rumænien. På et købt mejeri regner selskabet med i løbet af året at starte produktion på basis af indkøbt mælk fra et andet større mejeri.