Abonnementsartikel

Allerede nu er otte medlemmer af Dansk Maskinhandlerforening certificerede, og flere kommer til i de kommende år – det giver fordele for kunderne, siger foreningens formand

Handel med både nye og brugte maskiner gennem medlemmerne af Dansk Maskinhandlerforening (DM) er i disse år ved at ændre sig ganske markant.

- Vi har nu otte medlemsforretninger, der er certificerede efter standarder, som er sat af branchefolk, der stiller præcise krav, forklarer Poul S Kjærgaard, direktør for DM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og vores ønske er, at størsteparten af vores medlemmer kommer med i ordningen, forklarer han om perspektivet i den nye standard, der blev lanceret på Agromeks første åbningsdag.

Målet er at sikre ens standarder og klare fordele for kunderne, der handler med medlemmer af DM.

- Kunden er vores vigtigste samarbejdspartner, forklarer Jens Aage Jensen, formand for DM.

Han lægger overhovedet ikke skjul på, at det er skrappe krav, der stilles til maskinhandlerne, som certificeres.

- Men selv om det koster tid og dermed penge, er det en investering, som har en kort tilbagebetalingstid, pointerer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De medvirkende maskinhandlere får nemlig betydelig bedre styr på de daglige rutiner, og intet er overladt til tilfældighederne, siger Jens Aage Jensen.

Lige som al anden certificering handler det simpelthen om at sætte standarder for alle forhold af betydning for driften af en maskinhandel – for eksempel lige fra salg af nye og brugte maskiner til servicering af dem.

Bliver kontrolleret

Det er en længere proces for en maskinhandler at blive certificeret, og normalt tager det fra et halvt år og op til to år at gennemgå processen, der skal beskrive standarderne, man arbejder efter.

- Det er et stort arbejde, men som maskinhandler bliver vi meget mere bevidste om, hvordan vi tackler udfordringerne i det daglige. Og vi kan stramme op på rutiner, der skal køre bedre.

- Og det er her, fordelene kommer ind for såvel vores kunder som for os selv, fortæller Karsten Nielsen fra Suldrup Maskinforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For det viser sig, at der er mange steder, hvor der kan forbedres og rationaliseres, mener han.

- Så selv om det koster at gennemføre processen, bliver det ikke dyrere for landmændene at handle med os. Måske nærmere det modsatte, siger Søren Holst Nielsen fra Brdr. Holst Sørensen.

Maskinhandlerne, der er blevet certificerede, vil modtage regelmæssige, uanmeldte kontrolbesøg, og der skal ikke være slinger i valsen.

- Så bliver skiltene, der viser certificeringen, taget ned med det samme, siger Jens Aage Jensen og Poul S. Kjærgaard uden tøven i stemmerne.

Må gerne stramme op

Fra DM er der en hel mappe med beskrivelse af de standarder, de certificerede medlemmer af DM skal følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er minimumskrav, forklarer Poul S. Kjærgaard.

Han understreger, at den enkelte maskinhandler gerne må stramme op og øge kravene til sig selv.

- Det kan man også gøre opmærksom på overfor kunderne.

- Men så skal maskinhandleren huske på, at han også skal overholde de skærpede krav hver eneste dag, pointerer han.

Flere kategorier brugt

De certificerde medlemmer af DM kommer til at sælge fire kategorier af brugte maskiner, nemlig:

Artiklen fortsætter efter annoncen

* A, som har 100 procent reklamationsret inden for 12 måneder

* B, som har 50 procent reklamationsret inden for 12 måneder

* C, som er solgt med en tilstandsrapport og ingen reklamationsret

* D, som er solgt til ophugning (eller som beset)

- Vi har allerede udarbejdet standard tilstandsskemaer for 90 maskintyper, og flere vil komme til, forklarer Per Kristensen, Kjulerup Maskinværksted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilstandsrapporten bliver udarbejdet af maskinhandlerens egne ansatte, og meningen med den er, at kunden ud af den skal kunne se, hvordan maskinen er, før han eventuelt køber den.

- Det er en stor fordel, når så mange brugte maskiner handles via nettet og over store afstande, konstaterer Per Kristensen.

Flere på vej

I dag er otte medlemmer af DM certificerede, og der er yderligere 148 medlemmer af DM, som har mulighed for at lade deres virksomheder certificere.

- Mellem 12 og 15 er allerede godt på vej, og inden for de kommende fem år vil hovedparten være med, mener Per Kristensen.

Den antagelse bakkes op af såvel formand som direktør for DM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Certificeringen dækker over seks fokusområder, nemlig:

* Kunden

* Medarbejderne

* Serviceafdelingen

* Salgsafdelingen

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Lager og butik

* Administrationen