Lyt til artiklen:

Gradueret tildeling og skræddersyet gødning løfter kvaliteten på Førslev Gods

00:00
Hastighed: ???x
03:32

På Førslev Gods arbejder de målrettet med planteavlen. Bedriften har investeret i sprøjter, der kan lave gradueret tildeling ud fra GPS-kort, hvor de blandt andet kombinerer NDVI satellitmålinger, det gode landmandsskab med skræddersyede bladgødninger i kombination med deres sprøjtninger.

- Man kan jo lige så godt bruge de værktøjer der er til rådighed. Nogle ting kan vi se med det blotte øje, og andre ting ved vi vil ske, fordi vi har set det år efter år. Det gode landmandsskab er stadig det vigtigste, men når der så kommer smarte sensorer, der kan give os endnu mere viden, kan vi jo lige så godt bruge det, siger driftsleder Henrik Simonsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Førslev Gods er det primært i hvede, byg og rug, at metoderne er rullet helt ud

- Først sår vi efter en erfarings-graduering i marken, og sidenhen gøder vi efter en omvendt Robin-Hood fra T1 eller T2 af. Så har afgrøden jo sat de aks den skal bygge videre på, og vi skal understøtte dem bedst muligt. Det giver det mest ensartede kvalitet, siger Henrik Simonsen.

Udbytte i første række

Det handler naturligvis om at få flest mulige tons i tanken på mejetærskeren. Men det handler også om kvalitet, og her er gradueringen ekstra vigtig i for eksempel maltbyggen.

- I maltbyg er der jo stramme kvalitetskrav for kvalitet både opad og nedad, så det gælder om at ramme plet. Der synes vi særligt at bladgødningerne kommer til deres ret, for det er jo umuligt at forudse for eksempel et tørt forår som i 2023 eller et underligt vådt-tørt år som i 2024, men med bladgødningerne i baghånden kan vi bare justere ind efterhånden som vi ser hvordan året udvikler sig, siger driftslederen.

- Det betød i 2023 helt konkret at vi sparede en masse gødning, for da tørken ramte, skruede vi bare ned for tildelingerne, og undgik på den måde at skyde over målet, proteinmæssigt. Så vi holdt os indenfor rammerne og fik ikke nedgraderet til foderbyg. Det var mange penge værd, tænker jeg, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilsvarende var det i 2024, hvor de såede sent og gav afgrøden et ekstra kick med bladgødning fra tidlig start.

- En metode vi i øvrigt også er begyndt at bruge i hveden, så når den ikke har fået gylle endnu, så bliver den lige skubbet i gang og får lidt tilgængeligt fosfor til rod- og skudvækst - i kombination med lidt af vores egen multi-micro, siger han.

Bladgødninger

Det er bladgødninger produceret på deres Flex-on-Farm anlæg, som Henrik hentyder til. Et anlæg de fik sat op for tre år siden, og som har været en vigtig brik i præcisions-strategierne lige siden. Hos Flex Fertilizer System i Langeskov, er de glade for samarbejdet med Førslev.

- Henrik er helt fremme i skoene, og er ikke bange for at prøve noget nyt, og så er han sprængfyldt med ideer, og det elsker vi. For eksempel deres muliti-micro. Den er egentlig en sammensmeltning af fire-fem forskellige produkter for at gøre hverdagen lettere for sprøjteførerne, og den har fungeret rigtig godt, siger produktudvikler Allan Holm Nielsen.

Også landbrugskonsulent Jan Fischer Jensen ved Flex Fertilizer er glad for samarbejdet med Førslev og Henrik Simonsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Henrik skulle lige introduceres til de forskellige produkter og vores tankegang, men han blev egentlig selvkørende ret hurtigt. Omvendt, er han ikke bange for at stille spørgsmål eller komme med indspark, hvis der er noget han savner, det er med til at skubbe os i den rigtige retning også, siger Jan Fischer Jensen.

- Det handler jo i bund og grund om at samtænke tingene, og arbejde for den størst mulige næringsstofudnyttelse, for jo mere næring der havner i afgrøden, jo mindre bliver til miljø- og klimabelastning. Lidt som et Kinderæg, hvor det er hele tre ting på én gang, siger Allan Holm Nielsen.