Abonnementsartikel

Nuværende stalde skal omdannes til modtagerbesætninger med alt-ind-alt-ud produktion

38 svineproducenter nord for Århus arbejder for tiden med et perspektivrigt projekt ”Første Grynt”

Projektet omfatter opbygningen af en fælles sobesætning på 5.000 søer, der skal levere smågrise til de medvirkende svineproducenter, der specialiserer sig i enten 7-30 kgs produktion eller slagtesvineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle involverede svineproducenter bor inden for en radius af tre kilometer, og dermed vurderer Jesper Eriksen, dyrlæge ved Danvet, at det er muligt at holde sobesætningen fri for en række af de sygdomme, der for tiden koster dansk svineproduktion masser af medicin, vaccine, arbejde og døde grise. Det er ikke mindst lungesyge, PRRS og PMWS, der er de tabsvoldende sygdomme.

- Forudsætningen er, at alle modtagerbesætningerne kører alt-ind-alt-ud, fordi en eventuel sygdom så ikke vil nå at udvikle sig, inden stalden bliver renset og desinficeret, sagde Jesper Eriksen på Danske Svineproducenters medlemsmøde på Agromek.

2012-problematikken

Baggrunden for det store projekt er, at flere producenter i området står med et nedslidt anlæg og utidssvarende staldforhold, som der skal gøres noget ved, når boksene helt skal udfases i 2012.

Desuden er der mangel på kvalificeret management, og mange har sundhedsmæssige problemer.

Derfor er de 38 producenter gået sammen i planlægningen af projekt ”Første Grynt”.Den fælles sobesætning skal passes af fremmed arbejdskraft med høj faglig kapacitet. De nuværende besætninger skal så renoveres og indrettes til modtagerbesætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Merindtjening på 11 millioner

En økonomisk kalkule viser blandt andet besparelser på:

Transport 700.000 kr.

Arbejdstid 1.250.000 kr.

Medicin 700.000 kr.

Færre døde 1.550.000 kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foder 2.250.000 kr.

Desuden regnes der med tre grise mere pr. årsso i fællesbesætningen end i de nuværende besætninger.

I alt er der beregnet en årlig merindtjening på cirka 11 millioner, hvilket skal holdes op mod en merinvestering på 20 millioner kroner i forhold til, hvis de enkelte besætninger skulle renoveres til fortsættelse af den nuværende produktion.

Derfor er det næppe de økonomiske kalkuler, der kan hindre projektets gennemførelse.

Derimod oplyste Jesper Eriksen på mødet, at placeringen af sobesætningen på 5.000 søer ikke har været så nem en opgave.????????