Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Blå bolde væltede køerne på Langeland
Over en periode havde flere af de højtydende køer smidt sig og havde svært ved at komme på benene - selv efter behandling med kalkvand.
Tydelige tegn på mykotoksiner
Jakob kontaktede sin dyrlæge, Helene Ahlman Nielsen fra LVK, og sammen blev de enige om at få testet Jakobs TMR-foder for mykotoksiner med en Alltech 37+ analyse. Overraskende nok viste TMR-prøven ikke alarmerende høje niveauer af mykotoksiner - men mistanken fortog sig ikke med det samme.

- Vi havde mistanke om, at prøven måske ikke var helt retvisende, fordi der var tydelige tegn på mug og skimmel i majsstakken, fortæller Jakob Kruse.
Foran ensilagestakken var der flere "majsbolde", som udenpå havde en fin normal farve, men når man brækkede dem op, var de helt blå indeni, derudover kunne man spotte turkisgrønne plamager rundt omkring i stakkens overflade.
- Vi prøver naturligvis at fjerne alle de grønne og blå pletter, inden vi fodrer, men der var stadig en del af disse majsbolde, som endte inde på foderbordet, sagde Jakob irriteret.
I et dybere gennemgang af 37+ analysen viste der sig et moderat indhold af mykotoksin-gruppen Penicillium - hvilket kan være nok til at have stor indvirkning på køerne.
Da Jakob beskrev symptomerne i stalden, og da jeg så, at der var Penicillium i prøven, var det ret lige til. Jeg anbefalede ham at starte op med en høj dossering af toksinbinderen, Mycosorb A+, fortæller Per Laustsen og fortsætter:
- Køer kan normalt selv nedbryde små mængder mykotoksiner i vommen, men når der er Penicillium-toksiner i blandt, så ændrer situationen sig markant. Denne toksingruppe virker som penicillin ved at bekæmpe bakterier, både de gavnlige og de skadelige.
Da en kos fordøjelse afhænger af gode bakterier i vommen, kan Penicillium-toksiner forstyrre denne proces. Konsekvensen er køer, der mister energi og i værste fald »smider sig«, fordi de ikke længere kan omsætte deres foder effektivt.
Løsningen: En bredspektret toksinbinder
For at teste, om mykotoksiner var den reelle årsag til problemerne, blev Jakob anbefalet at tilsætte 30g toksinbinder pr. ko om dagen i fire uger. Og resultatet kom hurtigt:
- Gødningen blev fast igen, og drøvtygningen var tilbage til normalen, fortæller han.

Mycosorb A+ er en bredspektret toksinbinder, hvilket betyder den kan binde flere forskellige toksiner, her i blandt Penicillium.
Bruger man en høj dosis af en toksinbinder, så skal effekten kunne ses allerede efter 1-2 uger. Hvis ikke, så er det enten en forkert binder, eller også har man et helt andet problem.
Kend dit foder - ellers arbejder du i blinde
For Jakob Kruse var det en øjenåbner at se, hvor stor effekt Penicillium-toksiner havde på hans besætning:
- Vi får jo alligevel lavet grovfoderanalyser, så når spyddet alligevel er i stakken, så sørg for at tag lidt ekstra fra og få det testet for mykotoksiner. Ellers arbejder vi jo bare i blinde.
Hvis der er mykotoksiner i ensilagen, forsvinder de desværre ikke af sig selv - tværtimod. Er de først til stede, bliver de ved med at være der. Men man kan tage forholdsregler for at undgå, at problemet forværres, og samtidig være bedre forberedt på, hvad man fodrer med, allerede inden stakken åbnes.
Forebyggelse fremover
Jakob Kruse mistænker, at de store variationer i hans markers topografi har skabt uens modning af majsen, hvilket har været med til at give problemer i ensilagen. Fremadrettet vil han derfor prøve kræfter med en stay-green sort, som forhåbentligt kan sikre en mere ens modning af majsen og derved en mere stabil ensilering.
- Måske skulle man også se, om der var mulighed for et alpetilskud, siger han med et smil og peger ud på det kuperede terræn.