Den franske frontlæsserproducent, MX, har et prismæssigt fornuftigt alternativ til teleskoplæsseren, når det handler om stabling af baller i stor højde.

Systemet har vist sit værd i Frankrig, og er netop blevet introduceret på det danske marked af Ribers Maskinimport, der har importeret MX's øvrige produkter siden august 2006. Systemet med navnet MX Manubal, bliver for første gang udstillet i Danmark på Agromek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en såkaldt extention til frontlæsseren, som øger løftehøjden, hvorved det bliver muligt at stable eksempelvis rundballer i op til seks ballers højde, uden at skulle have fat i flere baller ad gangen og derved øge belastningen på frontlæsser og traktor.

- Vi har lavet Manubal i 12 år, og markedet har været ret stort i Frankrig. Der er mange som har begrænset plads til ballerne, og derfor gerne vil stable dem højt, fortæller Henri Langlais, som er eksport manager for MX.

Kapaciteten er på 700-800 kg og kan klare almindelige rundballer og små bigballer.

Og så er der prisen. Hvis alternativet er at investere i en teleskoplæsser, så er der virkelig penge at spare, hvis det primære mål er at stable baller.

- Med den her kan man nå lige så højt op som med mange teleskoplæssere. Prisen i Danmark ligger på 17.000-18.000 kroner alt efter, hvilke beslag, den skal monteres med, fortæller Jens Hjortdahl fra Ribers Maskinimport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Manubal monteres på frontlæsseren som andre redskaber og har to dobbeltvirkende hydraulikcylindre. Den ene sørger for at folde rammen ud, og den anden styrer kloen, som åbner i vertikal retning.

Kloen har desuden to plader i midten, som sørger for at centrere rundballen i kloen, hvis man ikke rammer den helt præcis ved tilkørslen. Det er en fordel i forhold til traktorens stabilitet, når ballen skal løftes op i 6,60 meter.

Skræddersyes til alle frontlæssere

Selvom produktet i standardkonfigurationen passer til MX's tilkoblingssystem, er der ikke noget i vejen for, at det også kan bruges til andre læssermærker.

Vi kan skræddersy koblingsdelen, så det også passer til andre mærker, fortæller Henri Langlais.

Manubal kan også fås i en elevatorkonfiguration med en dobbelt gribeklo. Dette er en lidt mindre fleksibel løsning, og læssehøjden reduceres med en balles højde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til wrappede baller fås den også med bøjleklo. Denne er udformet, så den ene bøjle er statisk, mens den anden, som kan lukkes og åbnes, sørger for at gribe fat i ballerne. Da den ene er statisk, betyder det, at det er muligt at stable ballerne tættere, da der ikke kræves noget frirum til åbning i den ene side.