Lyt til artiklen:

Nøglen til højere udbytte

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Flere forsøg viser, at tidlig såning, frøbehandling, målrettet gødning og vækstregulering er effektive strategier til at opnå høje udbytter i vårafgrøder.

2024 viste, hvor dyr sen såning kan være med halveret udbytte for dem, der såede i maj. Fremtidens landbrug kræver præcision, data og strategi, men én ting forbliver uændret: Jo tidligere planterne kommer i jorden, desto større bliver høsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Længere vækstsæson giver større udbytte, da tidlig etablering sikrer større optag af energi, hvilket øger udbyttepotentialet markant. I forsøg har en måneds forskel i såtidspunkt givet op til fire ton merudbytte pr. hektar i vårbyg og vårhvede. Tidligt såede planter busker sig desuden mere, hvilket sikrer flere aks og en tættere bestand.

Det kræver præcision, og at jorden er klar. Stadigvæk er et middelmådigt såbed i marts stadig bedre end et perfekt såbed i april. Samtidig er korrekt sådybde afgørende, for dyb såning koster energi og tid, mens for overfladisk såning øger risikoen for udtørring.

Tidlig såning er ikke en isoleret faktor, men en del af en helhedsstrategi. Moderne frøbehandlinger giver planterne en bedre start, mens gradueret gødningstilførsel sikrer en optimal forsyning gennem vækstsæsonen. Mikronæringsstoffer og vækstregulatorer spiller ligeledes en rolle i at maksimere planternes potentiale.

Gødningen bør også tildeles gennem flere mindre doser gennem sæsonen for at sikre, at næringsstofferne er tilgængelige på de rette tidspunkter for også at reducere risiko for tab gennem udvaskning.

Hestebønner reagerer særligt positivt på tidlig såning med merudbytter på op til tre ton pr. hektar. De kan sås tidligt, da jordtemperaturen ikke er afgørende for spiringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landsforsøgene har vist, at der sker et markant udbyttetab i vårbyg, når såtidspunktet bliver skubbet til efter midten af april. Til gengæld er udsædsmængden, hvad end det er 175 eller 400 planter pr. kvadratmeter, ikke noget, der påvirker udbyttet markant.