Abonnementsartikel

Den meget våde vinter skaber mange steder problemer for udegående dyr som kvæg, heste og får. Problemerne drejer sig primært om, at dyrene ikke kan finde et tørt sted at ligge. Markerne er trådt op og ikke dækket af græs.

- Derfor opfordrer vi dyreejerne til nu at sætte ekstra fokus på de udegående dyr, siger Per Thorup.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han er formand for Den Danske Dyrlægeforening, hvor man ikke er overbevist om, at dyreejerne altid er opmærksomme på disse problemer.

- Dyr, der går ude i døgnets 24 timer, skal have adgang til et overdækket læsted. Og bunden i dette læsted skal være tør og egnet til at ligge på.

- Den kraftige nedbør, der er faldet i Danmark gennem de seneste måneder har imidlertid skabt problemer en lang række steder, hvor udegående dyr ikke kan finde egnede steder til at ligge ned, når de skal hvile. Blandt andet fordi vand trænger ind i læskure og fordi dyrene træder den bløde jord op, lyder det fra Den Danske Dyrlægeforening.

- Reglerne om overdækning har en undtagelse for får og visse hårdføre kvæg- og hesteracer.

- Kravet om læskur eller bygning kan fraviges under forudsætning af, at dyrene holdes på store arealer, hvorpå der er en beplantning, som yder en høj grad af både læ og beskyttelse mod nedbør, og har en særligt veldrænet bund, for eksempel et tykt lag af grannåle, forklarer foreningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den Danske Dyrlægeforening opfordrer alle ejere af dyr, der i denne vinter går ude i folde og andre indhegninger, om at kontrollere, at dyrene kan ligge i læ, og at hvilestedet et tilstrækkeligt tørt og blødt.

- Hvis dette ikke er tilfældet, skal dyrene flyttes til egnede arealer eller tages hjem på stald, opfordrer Den Danske Dyrlægeforening.