sonsoreret-indhold

Gødningsvask viser ofte ufordøjede fiber- og stivelsesfraktioner og afslører dermed ikke udnyttet energi fra den tilførte foderration. StarchBoost hjælper med at frigive mere af denne uudnyttede energi som ellers ville gå til spilde, og på den måde bliver der mere energi tilgængelig i fordøjelsessystemet og dermed også til rådighed til mælkeproduktionen på den samme foderration.

Tilsætning af enzymer til foderet har været et både veldokumenteret og ofte anvendt tiltag i fodringen af en-mavede produktionsdyr for at øge produktivitet og sundhed gennem flere år. Der er i fodringen af malkekøer slet ikke den samme tradition for at anvende enzymtilsætning, da mikroberne i koens maver gør en stor del af arbejdet med at få nedbrudt og omsat det tilførte foder til tilgængelig energi. Med nutidens højtydende køer skal der dog skubbes forholdsvis store mængder foder igennem dem for at sikre tilstrækkelig med næringsstoffer til opretholdelse af deres mælkeproduktion. Passagehastigheden i vommen er blevet væsentligt øget og vommens mikrober er i langt højere grad i dag presset i deres arbejde med at nedbryde og omsætte foderet. Med en stigende foderstyrke vil der således være en større andel af foderet, der ikke når at blive fordøjet og dermed omsat til energi, inden det ryger med gødningen ud af koen igen.

StarchBoost er et fodermiddel, som er fremstillet af 100 procent naturlige ingredienser, hvor de naturligt forekommende enzymer, a-Amylase som nedbryder stivelse og b-Glucanase som nedbryder visse fibre, er blevet frigivet ved hydrolysering. Disse enzymer er herefter blevet opkoncentreret og udgør således den aktive del af StarchBoost-fodermidlet. Det er især fordøjelsen af stivelse og dermed tilstedeværelse af enzymet a-Amylase, der er vigtig for køernes mælkeproduktion, og derfor anbefales det, at StarchBoost tilsættes foderrationer, der har et stivelsesindhold på over 20 procent.

StarchBoost tilsættes med 40 g/ko/dag direkte i TMR-rationen uden at foretage andre ændringer i rationen. StarchBoost tilfører i sig selv ikke næringsstofmæssig værdi til foderrationen, men vil alene øge udnyttelsen af den i forvejen tilstedeværende stivelse og nogle af fibrene i TMR-rationen.

Allerede efter en uges tilsætning af StarchBoost vil man ved gødningsvask kunne se en begyndende forbedret foderomsætning. Efter cirka tre ugers brug vil effekten af StarchBoost begynde at slå igennem på mælkeproduktionen. Tre uger er den normale tid, koens vom skal bruge på at omstille sig på fodringsmæssige ændringer.

Med en udgift på knap 90 øre pr. ko pr dag for tilsætning af StarchBoost til TMR-rationen, skal dagsydelsen med nuværende mælkepris kun stige med cirka 0,2 kg EKM pr. ko for at tilbagebetale investeringen. Ud fra erfaringer fra besætningsforsøg lavet verden rundt, herunder også i flere danske besætninger, kan der typisk forventes 1,5 til 2 kg EKM /ko/dag ekstra ved tilsætning af StarchBoost til TMR-rationen. Der er således et kæmpe potentiale for en væsentlig forbedret fodereffektivitet og en øget indtjening ved brug af StarchBoost.

StarchBoost distribueres til det danske marked af Brødr. Ewers A/S.