Abonnementsartikel

Efter at have kørt en enkelt vækstsæson, er Ole Høgh Hansen ikke i tvivl om, at han valgte rigtig, da han investerede i en Accord Exacta gødningsspreder

I 2005 lancerede Kverneland Group et nyt produktprogram af Accord gødningsspredere i Danmark, og i begyndelsen af 2006 var den erfarne planteavler, Ole Høgh Hansen, overbevist om, at en af disse modeller måtte være fremtiden.

Han dyrker 130 hektar – primært brødhvede – på slægtsgården, Kelleklintegård, ved Jerslev ikke langt fra Kallundborg på Sjælland, og samtidig spreder han også gødning for andre bedrifter i området. I alt bliver det til mellem 300 og 400 hektar, der skal have gødning på en sæson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor gik han blandt andet efter kvalitet, da han for godt et års tid siden investerede i ny gødningsspreder.

- Jeg valgte den model efter en snak med forhandleren, som anbefalede den. Så jeg tænkte, at det måtte være godt. Kverneland plejer at være kvalitet, siger Ole Høgh Hansen.

Modellen er en Accord Exacta TL (Top-Line) med blandt andet kantspredersystemet, Exact-Line.

- Det var en udstillingsmodel, som jeg fik med det udstyr, der sad på den, fortæller Ole Høgh Hansen.

Prisen var godt 80.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glad for vejeceller

Gødningssprederen er med overbygning og har dermed en kapacitet i tanken på 2.400 liter.

- Den kan godt blive lidt tung, hvis man kører på sprøjtehjul. Men det kan man jo klare, hvis man putter lidt mindre gødning i den. Jeg fylder som regel små to tons i den (tre storsække), fortæller Ole Høgh Hansen.

En af de ting han er rigtig glad for ved modellen er, at gødningskassen er monteret på tre vejeceller.

- Det er dejligt med vejecellerne, så man hele tiden ved, hvor meget gødning, der er tilbage i den, og hvornår man skal tilbage for at fylde den op næste gang, siger Ole Høgh Hansen og fortsætter:

- Hvis man skal sprede små mængder, er det også rart med vejecellerne. Så kan man hælde præcis den mængde i, der skal bruges og på den måde undgå at køre rundt med for meget. Vægten er meget præcis, og passer altid perfekt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modellen er udstyret med en sensor under kassen, der konstant registrerer og korrigerer signalerne fra vejecellerne, så de signaler korrigeres for de inputs, som kommer fra accelerationer og kørsel på skråninger.

Derved er vægten, der angives på computerskærmen i traktoren, altid korrekt i forhold til det reelle indhold i tanken.

Computer styrer det meste

Til sin gødningsspreder har Ole Høgh Hansen styringscomputeren, Focus. Og selvom det tog lidt tid at sætte sig ind i systemet, er han begejstret for de muligheder computeren giver.

- Jeg bruger den til registrering af arealerne, mængdeindstilling, overvågning af skiverne samt start, stop og luk. Kort sagt; næsten al styring af maskinen. Men den kan meget mere, end jeg bruger. Jeg hiver eksempelvis ikke data fra computeren over på en pc, siger Ole Høgh Hansen.

Focus-computeren har mulighed for at lagre data fra op til 40 forskellige marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spredebredden styrer han imidlertid via traktorens omdrejningstal og de to separate gearkasser (skildpadde og hare) på sprederen, som PTO-akslen kan tilsluttes.

Nem kantspreder

Kantsprederudstyret på maskinen er Ole Høgh Hansen også godt tilfreds med. Det består af en række kurvede kanaler, som sænkes ned foran den ene spredeskive og derved styrer granulatet i den ønskede bredde. Udstyret er hydraulikstyret.

- Det virker fint. Den hydrauliske styring betyder, at det er hurtigt og nemt at have med at gøre, siger Ole Høgh Hansen.

Han kører med standardindstillingen for spredevingerne til alle typer gødning, selvom det er forholdsvist let at ændre på indstillingen. Resten klarer han med omdrejningstallet.

- Hvis man er vant til andre systemer, skal man lige vænne sig til at køre med samme omdrejningstal hele tiden, siger Ole Høgh Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gødningskassen på sprederen er som nævnt udstyret med en overbygning, som øger kapaciteten samt en presenning, der beskytter indholdet mod fugt.

Umiddelbart kunne man forestille sig, at overbygningen ville give en høj læssehøjde, men det er ikke tilfældet, da den skråner ned mod bagkanten.

- Den er faktisk meget lav at læsse gødning op i. Jeg kan let fylde storsække i den med minilæsseren. Den lave læssehøjde, er noget af det, jeg er meget glad for, siger Ole Høgh Hansen.

Jævnt spredemønster

En af de finesser, der kendetegner spredesystemet på Exacta-modellerne er det lille forkammer, som granulatet kommer igennem, inden det rammer spredeskiven. Her accelereres gødningen op i fart, inden det ryger ned på skiven. Derved bliver det ikke slået af sted, men i stedet ført/slynget ud af spredevingerne.

Det betyder, at selv blød gødning ikke bliver pulverriseret, når det rammes af vingerne. Udløbspunktet på skiverne er desuden altid det samme, hvilket sikrer en jævn spredning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, den laver et meget jævnt spredearbejde. Jeg kørte med en Nordsten før, og det er tydelige at se forskel på spredemønstret, siger Ole Høgh Hansen.

Han kører som udgangspunkt med en spredebredde på 18 meter, men maskinen har mulighed for at sprede helt op til 42 meter. Og sammen med de elektroniske hjælpemidler mener planteavleren, at han på den måde har investeret i et stykke maskineri, der også kan klare at følge med udviklingen fremover.

- Den skulle gerne kunne holde en halv snes år endnu. Den er fremtidssikret på den måde, at hvis jeg en dag går væk fra at sprede på 18 meter, så kan jeg let gå op til 24 meter eller mere. Desuden kan den også arbejde sammen med en satellit, hvis det skal være. Den kan alt det, den skal kunne efter min mening, slutter Ole Høgh Hansen.

Billedtekst (420309-1)