Abonnementsartikel

En bugseret nedfælder på 12 meter og en robotstyret kran var blot nogle af de spændende nyheder, som Harsø Maskiner A/S endelig lod publikum kigge nærmere på til Agromek 2007. I alt 28 stjerner fik firmaet tildelt af Agromek-komiteen

Er man blot den mindste smule interesseret i teknik til udbringning af gylle, så var Harsøs stand på Agromek et sted med spændende ideer.

Omkring én ide om måneden får Harsøs indehaver Hary Højvang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og man fristes til at kalde nogle af nyhederne for geniale. Blandt andet viste virksomheden en helt ny type kran frem på standen, som er monteret foran på gyllevognen.

Kranen er en såkaldt robotkran, og nogle af finesserne på kranen er blandt andet, at den via censorer måler afstanden ind til gylletanken, samtidig med at selve højden på tankkanten måles.

Når chaufføren trykker på knappen for at folde kranen ud, så finder kranen helt automastik vej op over tanken og stiller sig i position for at "dykke ned i gyllen".

Ét tryk videre på den windows-baserede touch-screen-skærm og kranen dykker ned i gyllen og fylder vognen. Vejeceller på vognen holder øje med fyldeprocessen, og når en givet vægt er nået, slår fyldepumpen selv fra, og kranen returnerer op over gyllen.

Fra dén position kan chaufføren via endnu et tryk på skærmen få pumpen til at klappe sammen helt automatisk. Det er bare nogle af funktionerne på den nye gylleidé.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle de elektroniske funktioner kræver dog en klarmelding fra føreren, hver gang en funktion er udført. For eksempel skal chaufføren trykke ok, når computeren spørger om kranen er lagt korrekt på plads, inden han kan udføre nye funktioner - en sikkerhedsanordning, som gør, at der ikke sker havari på materiellet.

Kan læsse af gennem kran

Kranen kan både svinge til højre og venstre side. Har man haft kranen til at svinge til højre og kommer til en ny tank, hvor den skal folde ud til venstre, kræver det, at den først sættes på jorden.

Herefter aktiveres et par låsepadler fra traktoren. Fra start til slut tager processen omkring to minutter, men den er en nødvendighed på grund af konstruktionen.

Til gengæld har den mange andre funktioner, som brugeren kan få glæde af. Blandt andet kan det lade sig gøre at læsse gylle af vognen ud gennem kranen. Det betyder, at man sparer mere eller mindre idérige løsninger med jernrør stikkende ud forskellige sider, for at kunne flytte gylle til andre tanke.

- På vores display er det også muligt at se et animeret billede af kranen. Censorer måler vinklen på de forskellige led, og ud fra disse informationer danner computeren et billede af, hvordan kranen står. fortæller Ivan Christiansen, programmør hos Harsø. Han udvikler al softwaren til de elektroniske komponenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan være behjælpeligt, når man eksempelvis skal have kranen ned i en dyb tank, hvor en overdækning forhindrer føreren i at se kranen, forklarer han.

Den brugervenlige skærm rummer desuden masser af smarte funktioner. Blandt andet kan føreren ved hjælp af et tryk på skærmen lukke forskellige sektioner af på slangebommen eller nedfælderen.

Det kan ske under kørsel og være en fordel ved kiler.

Nedfælder på 12 meter

En anden af de spændende nyheder på standen var den 12 meter brede bugserede gyllenedfælder. Bare arbejdsbredden på de 12 meter er i sig selv en nyhed, men også selve tilkoblingsanordningen er et kapitel for sig.

Nedfælderen er koblet til gyllevognen via et kugletræk, og igennem kugletrækket løber også gyllen. På nedfælderen sidder en dieselmotor, der trækker en hydraulisk pumpe. Pumpen leverer olie til de forskellige funktioner, og derfor er der fra gyllevogn til nedfælder ingen anden forbindelse end selve kugletrækket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det smart? Ja, for det giver føreren mulighed for at stille nedfælderen ude i marken, mens der hentes læs hjemme på gården.

Brugeren giver ganske enkelt via den trådløse kommunikation nedfælderen besked på at låse sikkerhedskoblingen på trækket op og hæve støttebenet. Det kobler nedfælderen fra øjeblikkeligt, og turen går hjemad efter gylle. Et kamera hjælper chaufføren med at montere nedfælderen efter vognen, når han kommer med fuld læs ud i marken.

Trådløs kommunikation

- Sidste år kom vi med en ni-meters liftophængt model af bremseskærsnedfælderen, men vi vidste, at vi skulle højere op i arbejdsbredde for at undgå for megen beskadigelse af afgrøderne, når vi kører i vintersæd. Derfor har vi i cirka et halvt år arbejdet på at udvikle denne bugserede model på 12 meter, fortæller Hary Højvang, indehaver af Harsø Maskiner.

- Vi benytter en ethernet-løsning, som gør, at vi har en tovejs-kommunikation mellem computeren i traktoren, gyllevognen og styreenheden på nedfælderen.

- Det har givet os mulighed for at lave en masse automatiserede funktioner, idet systemerne kan snakke sammen i stedet for bare at være et radio-kommunikationssystem, hvor der kun er envejs-kommunikation, forklarer den idérige Hary "opfinder" Højvang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En anden fordel ved systemet er også, at en kunde kan sende informationer fra computeren hjem til en af vore serviceteknikere. Det gør det muligt at fejlsøge via nettet og måske komme kunden til hjælp hurtigt og uden at skulle være til stede først, fortsætter Hary Højvang.

Måler tryk i fordeler

Som en anden nyhed, der især kan interessere brugere med kuperet jord, er en censor, der måler trykket ud i de enkelte fordelere på slangebommene.

- Hvis gyllevogn og slangebom hælder i et bakket terræn, så vil der komme en større mængde gylle ud til den fordeler, der er længst nede.

- Men vi har sat censorer i fordelerne, som registrerer trykforskelle og justerer systemet automatisk på en spadeventil, placeret mellem hovedledningen og fordeleren.

- Så sikrer vi, at mængden af gylle er ens i begge fordelere, og det er en stor fordel med de små mængder gylle pr. hektar, vi doserer i dag, forklarer Hary Højvang.