sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Sådan sikrer du foderkvaliteten af årets majshøst

00:00
Hastighed: ???x
04:53

Årets majshøst går ind - dog ser udsigterne flere steder ikke lovende ud for kvaliteten, da majsen har været meget udfordret af den våde sommer. Derfor bør du som landmand bestræber dig på at bevare kvaliteten af dit foder.

- Det er ikke raketvidenskab, og de fleste af de ting, du skal gøre, kender de fleste landmænd. Det handler om godt management, for kommer man til at springe over, hvor gærdet er lavest, er der en risiko for, at ens foder kan ende med at gøre skade på både besætning og bundlinje, fortæller Per Laustsen fra Alltech Denmark.

Han understreger, at den gode ensileringsproces starter med en rengjort silo og korrekt tildækning.

- Når du kører dit grovfoder ind, skal du sikre dig, at siloen er ren. Det gælder også siderne af siloen. Derfra skal du sørge for, at du får kørt majsen godt sammen, så du får en optimal ensileringsproces. Og så må du under ingen omstændigheder vente med at dække din stak, også selvom du kører det sidste foder ind kl. 2 om natten, fortæller Per Laustsen.

Ved at minimere tiden mellem høst, sammenpresning og ordentlig tildækning opnår du den hurtigste fermentering og opnår det bedste udgangspunkt for ensilagekvaliteten. Forsinkelser i processen kan medføre tab af både næringsstoffer og tørstof samt øge risikoen for varmeudvikling i ensilagen.

- Det kan være, at man ikke lige får dækket stakken hurtigt nok til. De fleste gør sig umage i dyrkning, pleje og høst af afgrøderne - men efter en lang dags høst, hvor mørket falder på, kan man godt komme til at sige til sig selv: "jeg dækker den til i morgen tidlig". Men det må man ikke vente med, siger Per Laustsen.

Undgå, at det bliver en dyr fornøjelse

En af de klassiske lagerskader er Penicillium-mykotoksiner, der netop har en tendens til at opformere sig, hvis ikke du får lagret og udtaget dit grovfoder korrekt. Det ved Per Laustsen, der rådgiver om mykotoksiner og tester hundredvis af grovfoderprøver.

- Vi har de senere år set flere og flere lagerskader. Det skyldes blandt andet vind og vejr, fugleskader og håndteringen af foderet. Har du Penicillium-mykotoksiner i foderet, vil du se det på dine køers ydelse. Det vil vise sig som nedsat tørstofoptag, lavere mælkeydelse, højere celletal, uens gødning og i slemme tilfælde køer, der smider sig. Der vil altid være mykotoksiner til stede i dit gårdmiljø, men store doser af især Penicillium-mykotoksiner kan føre til kritiske skader i din besætning, forklarer Per Laustsen.

Når man åbner ensilagestakken, vil ensilagen blive udsat for luft. En ensilagestak har typisk en 2-3 dage før varmeudviklingen starter. Håndterer du ensilagen uhensigtsmæssig, forkorter du den stille periode og kan forårsage opvarmning af stakken.

- Når du udtager foder fra ensilagestakken, skal du gøre det, så stakkens front forbliver ren og lige. På den måde forhindrer du luft i at trænge ind i selve stakken. Ideelt set bør du bruge en mekanisk ensilagehakker, en rive eller en skarp blokskærer til at udtage ensilagen, og det må højst tage 5 dage at flytte på tværs af stakken, siger Per Laustsen.

Få testet dit foder

For at vide, hvad du fodrer med, opfordrer Alltech altid til, at du løbende får taget prøver af dit foder, så du ved, hvad du har fået med ind af potentielt skadelige stoffer fra marken, men også hvad der kan være opstået i løbet af lagringsprocessen.

Selv efter tildækning er der en risiko for at opformere skadelige bakterier og svampe. Ensilage skal regelmæssigt kontrolleres for skader på plastikken fra fugle eller dyr.

Den del af ensilagen, der ligger lige under plastikken, har den laveste tæthed, hvilket betyder, at skade på plastikken typisk tillader luft at sprede sig i alle retninger - hvert fuglehul kan have en negativ effekt på op til 500 kg ensilage - hvorfor du skal reparere alle skader hurtigst muligt.

- Vi anbefaler altid, at når du udtager en grovfoderanalyse, så kan du tage 0,5 kg ekstra fra, der kan blive testet for mykotoksiner. På den måde ved du, om du trygt kan fodre med årets høst, eller om du bør tilføje mykotoksinbindere.

Det er altid en god idé at fjerne synlig mug/skimmel fra ensilagen, men det løser ikke nødvendigvis de potentielle udfordringer med mykotoksiner.

Læs mere om Alltechs laboratorie 37+, der kan teste for op til 54 individuelle mykotoksiner i dit grovfoder her