Global opvarming har gennem lang tid været det helt store debatemne verden over. Hidtil har der i hovedtræk været to lejre: dem der mener, at det er en naturlig udvikling og en del af jordens cyklus, og dem der mener, at det er menneskeskabt.

Hidtil har man derfor konkluderet, at det måske var naturligt, men at menneskets energiforbrug og CO2-udledning har været med til at sætte ekstra fart i udviklingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men efter at have været samlet en uge i Paris for at blåstemple den nye rapport fra FN’s Klimapanel (IPCC) er 500 ledende klimaforskere nu blevet enige om, at sandsynligheden for, at mennesket bærer hovedansvaret for klimaforandringerne er 90 procent.

Det skriver DR Nyheder i dag.

PCC er sikre på, at vi får meget varmere vejr (1-6 grader over de næste 100 år), at der kommer tørke, at vi vil opleve stærkere orkaner, og at havoverfladen vil stige.

- Vi er nu meget mere sikre på, at vi har ret. Og det betyder, at de ting, der er sat i værk og de ting, man forholder sig til - de skal ikke radikalt laves om, siger Jens Hesselbjerg, forskningsleder ved Danmarks Meteorologiske Institut.

Herhjemme lyder reaktionen fra miljøministeren:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er svært at forestille sig, at de kan sige ret meget mere klart til hele klodens befolkning og alle politikere hele verden over, at der skal handles, og der skal handles nu, siger Connie Hedegaard (C) til DR.

Hun peger på, at EU har lagt op til, at udledningen af CO2 skal reduceres med 30 procent inden 2020. Aftalen forudsætter dog, at der foreligger en global aftale - og den er altafgørende, mener Connie Hedegaard.