Lyt til artiklen:

Én vanding kan redde udbyttet

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Kan det betale sig at vande? For mange, der dyrker afgrøder på en let jord, vil svaret være en selvfølgelighed. Men hvad med dem, der dyrker på en tungere jord, der holder godt på vandet?

Selvom vandet er væltet ned fra oven hen over det meste af vinteren, og har sat forårssåningen tilbage med flere uger, er en stabil vandforsyning over den første del af sommeren helt afgørende for afgrødernes bedste udvikling og i sidste ende udbyttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Står vi i en situation igen med lange stræk uden nedbør, sol og høje temperaturer, kan selv lerjorden ikke holde vand nok til at forsyne afgrøder uden pælerødder.

I de tilfælde vil adgangen til vand være afgørende for, at afgrøden klarer sig igennem den kritiske periode.

Hos Aboring, der laver brøndboringer, har de eksempler på kunder, der har fået lavet vandboringer og opgjort, hvor stor en værdi, det rent faktisk havde blot at kunne have adgang til vanding en enkelt gang i sæsonen.

Derfor skal man heller ikke være afvisende over for at få lavet en boring og indvindingstilladelse på marker, hvor man ellers ikke havde forestillet sig, at der ville være behov for vanding.

I firmaet får de generelt flere og flere henvendelser fra folk, der ikke tidligere har haft brug for vanding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er landmænd, der blot har brug for en enkelt vanding af deres afgrøder, hvor 20-25 millimeter vand på det mest kritiske tidspunkt kan redde høsten.

Her var de overordnede konklusioner, at hvis der er lange perioder uden nedbør som i 2018 og 2023, vil blot en vanding i sådan en periode over to sæsoner kunne dække udgifterne til at få lavet en boring.

Dermed kan blot få millimeter vand på selv vandholdende jord være det, der skal til for at udbytterne bliver løftet til et niveau, der skæpper nok i kassen til at kunne retfærdiggøre at få anlagt en boring.