Abonnementsartikel
25 unge kinesere skal studere tre måneder på Dalum Landbrugsskole, og de er i fuld gang med at forberede sig
De springer op af stolene, tre unge kinesere, der skal til Danmark til september.
De har aldrig talt med en udlænding før, og det er første gang, de skal rejse uden for Kina, så de er meget spændte, fortæller deres engelsklærer Wang Ying.
Maskinbladet befinder sig på Shanghais Erhvervs- og Tekniske Skole inden for Landbrug og Skovbrug, der ligger lidt syd for Kinas største by, Shanghai.
Et åbent sind
Skolen har indgået en treårig aftale med Dalum Landbrugsskole om at sende studerende på studieophold i Danmark
- Shanghai er en international by, og vi ønsker, at vores studerende får et internationalt udsyn. At de får et åbent sind og en bredere horisont, siger Zhong Zhaosen, der er leder af den internationale afdeling og én af hovedmændene bag initiativet.
- Desuden har Danmark den mest avancerede form for landbrug i EU, lige fra produktionen på gården til uddannelse og lovgivning, siger han.
Den kinesiske skole sendte 15 studerende til Danmark sidste år og sender flere studerende af sted til september, hvor de begynder på deres tredje og sidste studieår.
Den kinesiske skov- og landbrugsskole har 4.000 studerende, og de fleste kommer fra Shanghai-området. Skolen tilbyder 22 linjer, hvor især husdyr- og havebrugslinjen er populære.
- Forældrene synes, det er gode emner at studere, da flere og flere får kæledyr i Shanghai, og det samme gælder for haver og blomster, fortæller Wang Ying.
Skulle stille spørgsmål
At det er en kæmpeoplevelse for de studerende at komme til Danmark, er der ingen tvivl om.
Alex og Aaron var med det første hold på Dalum Landbrugsskole, og de fortæller løs på flydende engelsk om deres to måneders ophold sidste sommer.
Her oplevede de blandt andet de lange lyse sommernætter og at svømme i havet. De studerer begge på husdyrlinjen til dyrlæger, og selvom de mest arbejder med hunde, katte og kaniner i Shanghai, så var det en oplevelse at besøge de effektive danske kvæg- og svinegårde.
Især den danske undervisningsform har gjort indtryk.
- De danske lærere brugte mange billeder, pc og video. De ville virkelig gerne have, at vi forstod hele processen for eksempel på et slagteri.
- Og de sluttede altid timen af med at spørge, om vi havde nogle spørgsmål. De ønskede, at vi stillede spørgsmål, fortæller Alex ivrigt og rykker helt ud på kanten af stolen.
Selvstændig tænkning og at stille spørgsmål er ikke noget, der bliver opmuntret til i den kinesiske undervisning. Han remser andre ting op, som er forskelligt fra undervisningen i Kina:
- Vi brugte internettet til at forberede os på timerne, og vi afleverede alle vores opgaver via e-mail til læreren. Vi kom på feltbesøg, hvilket ikke er så let her i Shanghai, da der ikke er meget landbrug og så skulle vi også til mundtlig eksamen.
At mundtlig eksamen gjorde et stort indtryk skyldes, at næsten alle eksamener er skriftlige i Kina.
Megen forberedelse
Kvæg- og svineproduktion udgjorde to ud at fem emner, som Dalum Landbrugsskole underviste de unge kinesere i. De lærte blandt andet også engelsk og management.
Al undervisningen på Dalum Landbrugsskole foregår på engelsk, og de kinesiske studerende bliver udvalgt på baggrund af især deres engelsk-kundskaber.
Det første hold kinesere havde fået to måneder til at forberede sig til opholdet i Danmark. I Kina fokuserer man meget på det skrevne engelsk, så der blev pludselig trænet mundtlig engelsk på fuld tid.
- Vi talte engelsk hele tiden, fortæller Aaron smilende og ryster på hovedet ved tanken.
- Vi kunne tale basalt engelsk, og det var nok til at klare os, da vi kom til Danmark, men de engelske fagudtryk voldte os problemer i starten, siger Aaron.
Det næste hold har mere tid til at forberede sig, næsten 10 måneder. Og de får seks timers engelskundervisning om ugen, mens resten skal foregå i fritiden.
Blandt andet har Wang Ying pålagt dem at se de engelsksprogede tv-nyheder hver aften. Også fagudtrykkene vil blive trænet, da Wang Ying har fået de danske lærebøger.
Så mange kartofler
Én ting er selvfølgelig at kunne tale og forstå engelsk. En anden ting er at forstå det kulturelle.
Især maden har gjort et uudsletteligt indtryk, og alle de studerende havde taget på i vægt, da de vendte tilbage fra Danmark. Ifølge kineserne skyldtes det især de mange kartofler, som de mener, feder.
- Så mange kartofler og så meget brød, siger Alex, der dog syntes, at maden var ok, når Dalums kinesiske kok var i køkkenet.
Og Aaron tilføjer med et lunt glimt i øjet:
- I Kina er det høfligt at bøvse højt efter et måltid for at vise sin begejstring for maden. Men det bryder danskerne sig ikke om.
Et dyrt projekt
Nu planlægger den kinesiske skov- og landbrugsskole at ansætte en europæer til at undervise det næste hold kinesere i både engelsk og tværkulturel forståelse.
Selv om den kinesiske skole synes, det er vigtigt at sende de studerende til udlandet, så er det også et dyrt projekt.
De tre måneders ophold på Dalum Landbrugsskole koster 4.500 euro (33.500 kroner), og derudover kommer transporten til og fra Kina, som forældrene selv skal betale. Udgifterne til skoleopholdet bliver delt mellem Shanghais lokalregering, skolen og forældrene.
- Om vi fortsætter efter de tre år, kommer helt an på, om Shanghais regering fortsat vil støtte projektet økonomisk. Desværre har skov- og landbrug ikke nogen høj prioritet i Shanghai, forklarer Zhong Zhaosen.
Og derudover kommer forældrenes økonomiske situation. De kinesiske forældre betaler årligt 10.000 RMB (7.500 kroner) for et års skoleuddannelse og ophold. Set i det lys er det ikke alle, der har råd til sende deres børn til udlandet.
Mere selvstændige
Ifølge Wang Ying er det et stort plus for de unge studerende at komme til udlandet og blive mere modne:
- Da de studerende kom tilbage fra Danmark, havde de virkelig forandret sig. Jeg kunne mærke det med det samme.
- De var blevet meget mere selvstændige, mere åbne, talende og aktive. Det skyldes, at kinesiske børn er meget afhængige af deres forældre, og nu havde de for første gang været langt hjemmefra på egen hånd, siger Wang Ying.
Tilbage står et stort indtryk af unge kinesere, der er sultne efter at opleve verdenen og kaster sig ufortrødent ud i at øve engelsk, så de kan få det mest mulige ud af opholdet på Dalum Landbrugsskole.