Abonnementsartikel
Fællesskabsfølelse og foretagsomhed er nøgleord for brødrene Søren og Benny Jensen, der i november 2003 dannede Egegård I/S. Siden er investeringer og udvidelser fulgt i en lind strøm
- Det går da stærkt, siger Søren Jensen med et smil. Og det er bestemt ingen overdrivelse.
Egegård I/S er et ret nyetableret selskab, der blev dannet af brødrene Søren og Benny Jensen i november 2003. Selskabet består af tre ejede gårde og en lejet i Haurum, en landsby fem kilometer nord for Hammel.
Siden selskabets fødsel har gårdene fået op til flere ansigtsløftninger og har været under kraftig ombygning og udvidelse.
Egegård ved Randersvej er blevet ombygget og udvidet til at tage 950 søer med løbeafdeling, drægtighedsstald og farestald. På Haxholmvej er der blevet en klimastald. Derudover råder selskabet over 330 søer på en tredje gård, og brødrene forpagter en stald med 4.000 slagtesvin.
Har været heldige
- Først og fremmest har vi været heldige med at få gode folk ansat. For at kunne udvikle os så hurtigt, er vi afhængige af at have gode driftsledere, og det har vi, siger Søren Jensen.
- Vi har også fået god hjælp fra advokaterne Grønbæk og Huuse i Randers og fra Århus-Hadsten Landboforening, tilføjer han.
- Vi brugte meget tid på at finde gårde uden mose, skov eller lignende i nærheden. Der har vi fundet et godt område. Vi har altid fået noget, når vi har søgt om udvidelse, siger Benny Jensen.
- Vi har også fået god hjælp fra banken, der har været med hele vejen, siger han.
- Derfor er det også gået ret nemt med at etablere sig, siger Benny Jensen.
Fordel med fællesskab
- I den forbindelse har det også været en stor hjælp, at vi har været to, siger Søren Jensen.
Han er glad for, at brødrene nu er nået op på otte ansatte, og at de står sammen i et selskab.
- Vi har jo mange bygninger og mange ting, der skal gøres. Vi har brug for flere hænder, siger Søren Jensen.
De to brødre, der står sammen om svineproduktionen, fortsætter fællesskabs-tankegangen. Egegård I/S er blevet del af et maskinfællesskab, der har kørt i to sæsoner.
- Udover at maskinfællesskabet og vores eget selskab er hyggeligt at være en del af, kan vi mærke arbejdslettelser ved at være flere om opgaverne. Det har i hvert fald givet os mere tid til flere pusterum, siger Benny Jensen.
En hel videnskab
Maskinfællesskabet betyder, at bedrifterne i fællesskabet kan klare sig med færre maskiner, end hvis hver bedrift skulle operere for sig selv. Men nye maskiner skulle der trods alt til i fællesskabet.
- Vi var enige om, at der skulle ske noget. Vi kørte ofte til klokken tre om natten, og det var ikke sjovt længere, fortæller han.
En plov, en såmaskine, en traktor og en mejetærsker er føjet til maskinparken i fællesskabet de senere år. Inden for Egegård I/S har man investeret i en ny gyllevogn og centralsmøring til gyllevognen, på slangebommen og på Kuhn kærreploven.
- Det er jo en hel videnskab at finde en gyllevogn, siger Søren Jensen med et smil.
Valget faldt i oktober 2006 på en AGM Joskin 22.500 liter gyllevogn, og når den ruller ud på marken i dette forår, fungerer brødrene som maskinstation for de øvrige i maskinfællesskabet.
AGM Joskin er en ny serie af gyllevogne målrettet det danske landbrug. Vognene er opbygget over et kraftigt chassis med affjedret trækstang og med hydraulisk affjedring af de enkelte aksler.
Den galvaniserede tank er ikke en bærende del af vognen, men er monteret i chassiset på gummipuder. På Joskin-vognen monteres liften på vognens chassis, og trækkraften kan således overføres fra traktoren og til nedfælderen, uden at det påvirker tanken.
- Det gode ved denne vogn er blandt andet, at den har lifte i rammen og det lukkede hydrauliske system, vi søgte. Desuden kan vi montere vores Harsø-bom på vognen, siger Søren Jensen.
Gøre det bedre
Det bliver en udfordring for brødrene selv at stå for at køre gyllen ud.
- Vi har ikke selv gjort i at køre gylle ud før. Men vi skulle blandt andet udnytte vores nye traktor, som ellers bare havde stået stille i foråret.
- Nu håber vi på en mere optimal udbringning af gylle, hvor vi selv bestemmer, hvornår vi starter og stopper med at køre gylle ud, siger Søren Jensen.
- Vi er også ved at være nået op på en produktion, hvor vi har så meget gylle, at der er økonomi i selv at køre gylle ud, siger Benny Jensen.
- Det bliver da en omstilling. Og vi får mere tryk på i foråret, end vi er vant til, siger han.
- I det hele taget regner vi med at køre 25.000-30.000 kubikmeter gylle ud på maskinfællesskabets marker, siger Søren Jensen.
Satser på centralsmøring
Brødrene venter sig også meget af den centralsmøring, som Lincoln Danmark leverer og som brødrene skal bruge til gyllevogn, slangebom og kærreplov.
- Da vi så, hvor mange smørenipler, vi ville få med de nye maskiner, ledte vi efter en mulighed for at spare noget tid, siger Benny Jensen.
Lincoln Danmark står blandt andet for en løsning til de 84 smøresteder på gyllevognen, de 40 nipler på slangebommen og de 46 smøresteder på Kuhn kærreploven.
På Joskin gyllevognen bliver niplerne eksempelvis smurt i en bestemt cyklus på seks minutter, hvor hver nippel bliver smurt hvert sjette minut.
Mængden af fedtstof kan doseres individuelt, alt efter, hvor meget, hver nippel kræver.
- Der er 25-30 nipler under gyllevognen, og der ville vi nok ikke komme ned og smøre en kold forårsdag. Men nu undgår vi, at det vil stoppet i sådan et tilfælde, siger Benny Jensen.
Det tager en halv til en hel time at smøre en Joskin gyllevogn, vurderer Lincoln Danmark.
- Der sparer vi en del tid hver dag, siger Benny Jensen.
- Og det giver os i bedste fald mulighed for at pløje en eller to hektar mere om dagen, supplerer Søren Jensen.
- Desuden er det en fordel, at det bliver smurt under drift. Så vi tjener hurtigt pengene hjem igen, siger Søren Jensen.
50 millioner investeringskroner
Efter fire år med renovering, udvidelser og en voksende maskinpark, er det samlede beløb til investeringer nået op på et pænt niveau.
- Oven på 2006, som har været det dyreste år for os, har vi nok investeret for 50 millioner kroner siden 2002, vurderer brødrene.
- Men vi har sat os et mål lige fra begyndelsen. Vi er enige om, hvor vi skal hen, forklarer brødrene.
- Vi har allerede en stabil produktion på Egegård, og på Haxholmvej er vi ved at have overstået indkøringsfasen, siger Søren Jensen.
Store forventninger
- Vi renoverede i 2002, byggede ny løbeafdeling på Egegård i 2003 og byggede klimastald på Haxholmvej i 2004. Så der er gået noget tid med byggeri og indkøring, siger Søren Jensen.
- Byggeriet og det at finde egnede folk har været meget spændende, supplerer Benny Jensen.
- Selv om det måske var surt, da vi stod midt i alt byggeriet, vil vi meget gerne i gang med mere byggeri igen, griner Benny Jensen.
Brødrene holder fast i det mål, de satte sig, da Egegård I/S så dagens lys, nemlig en produktion på 4.000 søer og et samlet areal på 1.000 hektar.
- Det bliver sikkert ikke nemmere, men vi holder fast i vores målsætning, siger brødrene.