Abonnementsartikel

Grimme CombiStarCS 1500 blev introduceret i 1995 og er opbygget med syv rækker stjernevalser forrest og en kæde bagerstMaskiner, som arbejder i jorden, slides, og derfor er Grimme CS 1500 opbygget med en lang række sliddele, som kan udskiftes efterhånden, som de slides, og derved kan maskinen altid holdes intakt, siger servicechefen hos Hylleberg A/SLige efter skæret har Grimme CombiStar CS 1500 syv valser med stjerner, som nærmest fræser jorden, og sammen med den efterfølgende jordkæde separerer valserne effektivt stenene fra jorden og efterlader et løst bed, som er renset for sten og jordknolde Foto Grimme 92

Stenede marker og mekanisk optagning af kartofler har altid været en dårlig cocktail, og derfor startede Hylleberg A/S i Rødkærsbro helt tilbage i 1962 en fabrikation af stensamlere. Midt i 1980’erne kom de første stenstrenglæggere til landet, og i løbet af få år overtog strenglæggeren stensamlerens rolle i kartoffelmarkerne.

Umiddelbart lyder det fjollet ikke at fjerne stenene, når de er sorteret fra jorden, og derfor kan de fleste strenglæggere også udstyres med læsseelevator. Men i praksis er der stor forskel på at strenglægge og fjerne stenene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når marken strenglægges, betyder det ikke noget, om der kommer en del jord med ud sammen med stenene – faktisk er det kun en sikkerhed for, at de mindste sten kommer med ud i strengene og ikke ender i bedet. Når stenene fjernes, ønskes jorden sorteret fra stenene, og hvis ikke, der køres med en meget lukket kæde, er der risiko for, at mindre sten falder igennem kæderne og ned i bedet.

Kapaciteten på strenglæggeren er derfor betydeligt større, når stenene lægges i strenge, end når de fjernes, og risikoen for, at bedet indeholder småsten, som vil genere optagningen, er ligeledes størst, når stenene fjernes.

Grimme CS 1500 blev introduceret i 1995 og erstattede SM 1600. Den store forskel på de to maskiner er, at hvor den ældre model kørte med tre kæder, er den forreste jordkæde på CS 1500 erstattet af syv rækker stjernevalser.

På de første modeller af CS 1500 blev såvel stjernevalser som jordkæden trukket af rullekæder. På de nyere modeller er kæderne erstattet af remme og kardantræk. Kædetræk, jord og støv er selvfølgelig ikke den bedste kombination, og derfor er maskinerne med remme langt lettere at vedligeholde.

CombiStar CS 1500 er her til sæson 2007 blevet afløst af CS 150 Rota-Power, som har en aggressiv fræser imellem skæret og stjernesektionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til forgængeren med kæder giver de syv valser med stjerner en betydelig kraftigere bearbejdning af jorden og dermed også en højere kapacitet. Men at bearbejde flere tusinde ton jord om dagen giver også slid, og stjernerne er derfor noget af det, som skal kontrolleres, før der handles brugt strenglægger.

- Når stjernerne er nye, overlapper de hinanden en lille smule, og efterhånden, som de slides, bliver overlapningen mindre. Kikker man ned over stjernerne, og der er en lysning imellem rækkerne, er det tid for udskiftning af stjernerne. Specielt ude i siderne af maskinen er der et hårdt slid på stjernerne, og begyndende slid vil derfor først kunne konstateres der.

- På kæderne er det specielt vigtigt at kontrollere hængslerne, og at stængerne ikke er slidt igennem, der hvor kæden trækkes, siger Poul Hylleberg, servicechef hos Hylleberg A/S

Rengør uden at spule

Grimme CS 1500 indeholder en lang række enegangssmurte rullelejer, som i løbet af sæsonen bliver svinet til i jord. På træksiden er lejerne forsynet med en speciel tætningsring, som forhindrer, at der trænger støv ind til lejet.

Tætningsringene kan smøres med fedt fra en central smøreblok. For at holdes ringene fleksible og urenheder borte fra lejet, anbefaler Poul Hylleberg, at disse ringe smøres lidt men ofte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når sæsonen er ovre, må strenglæggeren gerne vaskes. Men vær varsom med højtryksrenseren og undgå at spule direkte på lejerne. Vask maskinen med lukkede skærme og fjern eventuelt det resterende jord med trykluft, hvis maskinen skal være fuldstændig ren.

- Kommer der fugt ind i et leje, er der risiko for rustdannelse i lejet, som resulterer i havari på en af de første arbejdsdage i den nye sæson.

- På en brugt strenglægger kontrolleres lejerne dels ved at lytte, og dels ved at sætte et koben i og kontrollere dem for slør, forklarer Poul Hylleberg.

Monteret med de rigtige dæk

Som standard er Grimme CS 1500 monteret med dæk i dimensionen 12,5-20AS. Da det er dækkene, som afsætter bedet, er der ingen mulighed for at køre med en bredere dækmontering. Poul Hylleberg pointerer, at det er vigtigt, at strenglæggeren er monteret med de rigtige dæk.

- Standardmonteringen er et skarpkantet industridæk, som kan klare de strabadser, som dækkene udsættes for på en strenglægger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På brugte maskiner ser vi ofte dæk, som er fuldstændig skåret op. Det skyldes, at maskinerne er blevet monteret med en forkert dæktype, som falder ud og derfor ikke kan holde til at køre i de mange sten.

- Det er derfor en god ide at kontrollere dækkene på den brugte strenglægger, før der købes brugt, tilføjer Poul Hylleberg. 21015/028

Tekniske data for Grimme CombiStar CS 1500

Rensebredde mm 1500

Antal stjernevalser 7

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal rensekæder 1

Mulighed for elevator ja

Mulighed for stenkasse ja

Sporbredde m 1,5 – 1,8

Styring Hydraulisk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drejevinkel grader 37