Abonnementsartikel
Samarbejde mellem Samson Agro og studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus og Syddansk Universitet lover godt for udviklingen af landbrugets fremtidige maskinpark
Januar i år afsluttede fem studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus og Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet deres uddannelser som maskiningeniører.
Afgangsprojekterne, der alle blev tildelt to-cifrede karakterer, var blevet til i et praktisk og erhvervsrettet samarbejde med Samson Agro i Viborg, og alle vedrører de optimering og udvikling af landbrugsmaskiner til gylleudbringning.
Ifølge Søren Kristian Madsen, der er ingeniør hos Samson Agro, og har medvirket i samarbejdet med de studerende, er der mere end 50 procent chance for, at de tre projekter bliver sat i produktion.
- Det er nogle meget flotte og meget brugbare projekter, og der er absolut en realistisk chance for at de kommer i handlen. Men da der ofte går helt op til tre år fra udviklingen af de første tegninger, og til et udviklingsprojekt står klar til produktion, er der også en vis usikkerhed blandt andet fordi udviklingen inden for landbrugsmaskinbranchen går utrolig stærk, siger Søren Kristian Madsen.
Mindre produktionstid
Netop udviklingshastigheden i landbrugsmaskinbranchen og krav fra nye markeder betyder, at Samson Agro kontinuerligt må optimere produktionen for at kunne være konkurrencedygtige. Det har også været målet for et af de tre afgangsprojekter.
- I projektet der vedrører TGX-gyllevognen til Claas Xerion-traktoren vil landmanden ikke bemærke, at der er foretaget nogen ændringer. Der har vores fokus været at optimere produktionen af produktet, siger Søren Kristian Madsen.
- Det er chassiset, der er blevet optimeret på udgiftssiden, sådan at der spares på mandskabstimer som for eksempel svejsning. Men projektet har også givet løsninger på, hvordan vi kan reducere gyllevognens vægt, siger han.
- Hos Samson arbejder vi altid på at gøre produkterne billigere at producere samtidig med at de forbedres kvalitativt og under hensyntagen til den aktuelle miljølovgivning. Men det primære mål er at udvikle pålidelige og holdbare produkter, der opfylder kundens behov, siger han.
Større kapacitet
De to andre projektsamarbejder vedrører netop produkternes kvalitative udvikling, idet de begge kommer med bud på, hvorledes der kan opnås en større kapacitet i henholdsvis fyldeaggregatet til gyllevognen og slangebommens centrale del.
- I fyldeaggregat-projektet er der blandt andet arbejdet med at opnå en større kapacitet og rækkevidde og en bedre manøvredygtighed, siger Søren Kristian Madsen.
- Projektet er et godt eksempel på udviklingen inden for branchen, fordi det skal mødekomme kravene fra nye markeder som for eksempel Østeuropa, hvor gylletankene kan være op til fem meter høje, og står oven på jorden, forklarer han.
Projektet blev udviklet på baggrund af to af fire oprindelige forslag fra Samson Agro.
De to studerende, der lavede projektet kom fra Ingeniørhøjskolen i Århus, og ifølge Søren Kristian Madsen er det ikke sidste gang Samson Agro samarbejder med uddannelsesinstitutionen, som han roser for at have udvist stor fleksibilitet undervejs i samarbejdet.
Motiverede og dygtige
- Vi har masser af projekt-idéer liggende i vores udviklingsafdeling, og vi har også en aftale med ingeniørhøjskolen i Århus om flere samarbejdsprojekter, siger Søren Kristian Madsen, der oplyser, at han sagtens kan forestille sig, at det ene af projekterne kan videreudvikles i et kommende afgangsprojekt, og dermed komme tættere på at blive sat i produktion.
- Det har været utrolig positivt for os at samarbejde med de studerende. Både fordi vi får nye øjne på løsningen af de opgaver, vi sidder med, og fordi de er utrolig motiverede og fortrolige med ny teknologi, som for eksempel styrkesimuleringsprogrammer, som de integrerer i udviklingsarbejdet, siger han.
- Vi er virkelig blevet udfordret på den vanetænkning, der ofte kan snige sig ind, når det går stærkt i dagligdagen, siger han.
Rekruttering
Èn af de studerende, Jens Jessen Hansen fra Syddansk Universitet, har gjort så godt et indtryk, at han nu er ansat i virksomhedens udviklingsafdeling. Men allerede inden han færdiggjorde sit afgangsprojekt, hvor han beskæftigede sig med forbedringer på en slangebom, var han i praktik hos Samson Agro i fem måneder.
- Jeg har lært meget om, hvordan dagligdagen fungerer i en udviklingsafdeling, og det har været en fordel for mig, at jeg havde kendskab til organisationen, inden jeg gik i gang med afgangsprojektet, siger Jens Jessen Hansen og uddyber:
- For jeg vidste, hvem jeg skulle gå til, hvis jeg havde spørgsmål, der skulle afklares, samtidigt med at jeg kendte til arbejdsmetoderne i virksomheden.
Hos Samson Agro er de heller ikke i tvivl om, at virksomhedspraktik og samarbejde på afgangsprojekterne er frugtbart både for de studerende og virksomhederne.
- Vi har selvfølgelig også medvirket i det her, fordi vi har ønsket at profilere os overfor potentielle ansøgere, siger Søren Kristian Madsen.
Jens Jessen Hansens afgangsprojekt er indstillet til en pris i Ingeniørforeningen, og projektet der skulle optimere TGX-gyllevognen blev kort tid efter færdiggørelsen indstillet til DIS-prisen, der uddeles af Dansk Ingeniørservice A/S.