Abonnementsartikel

Danske Slagterier forventer ikke, at den stigende efterspørgsel på råvarer til bioenergi, vil influere væsentlig på svineproduktionsøkonomien, og derfor er der ikke justeret i den noteringsprognose, der blev offentliggjort i efteråret på Dansk Svineproduktions årsmøde.

Majs og korn, der normalt ender i svinefoderet, har fået endnu en køber i bioenergi-sektoren, og det ventes at betyde stigende råvarepriser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det betyder derfor stigende omkostninger for svineproducenterne til foder, men det bekymrer ikke formanden for Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen.

- Stigende kornpriser bliver altid modsvaret af stigende svinekødspriser. Derfor vil økonomien i svineproduktionen være uændret. Derimod vil stigende kornpriser være en fordel for økonomien i markbruget. Så totalt set vil stigende råvarepriser på grund af øget efterspørgsel til bioenergi være en fordel for svineproducenterne.

Faktisk mener Claudi Lassen, at danske svineproducenter i den nuværende situation vil nyde godt af den danske indkødspraksis, hvor svineproducenterne sikrer sig råvarer eller foderblandinger til fast pris et helt år frem.

- Det er ikke det vigtigste, om foderprisen er høj eller lav. Det grundlæggende er, om vi er konkurrencedygtige. Og det går stadig ret godt, konkluderede Danske Slagteriers formand på et pressemøde forud for Danske Slagteriers delegeretmøde.

Venter stigende notering

Selv om der således er højere svinekødspriser i vente, regner brancheformanden ikke med, at 2007 bliver et lige så godt år for svineproducenterne som 2006.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prognosen for 2007 som helhed lyder på en notering på 8,50 kr. pr. kg, mens den for 2006 endte et pænt stykke over 9 kr. pr. kg.

Aktuelt er noteringen 8,40 kr. pr. kg mod prognosen på 8,75 kr. pr. kg. Heller ikke den prognose vurderede Bent Claudi Lassen skulle justeres, for han venter en snarlig noteringsforbedring, der vil kunne få den reelle pris til at nærme sig prognosen.