Lyt til artiklen:

Forberedelse til fremtiden

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Med en våd begyndelse på året og efterfølgende kulde i marts, har vårsæden været udfordret. Sen såning og efterfølgende mangel på nedbør i maj og juni har hæmmet rodudviklingen, og selvom der er kommet nedbør, er udsigterne til en fornuftig høst langt fra indfriet.

Med et ønske om mere vårsæd for en varieret markplan, IPM-tiltag og nedbringelse af ukrudtstrykket, spiller det ikke ligefrem sammen med forårsvejret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Meteorologer peger i fremtiden på længere perioder med ensartet vejr. Det vil sige længere perioder med regn, uden regn og vejrsystemer, der låser sig fast over landet. Bliver det tilfældet, leder det til tanker om, hvorvidt vårsæd er gangbart på en række arealer, hvor der ikke kan vandes, eller hvor jorden ikke tjenlig til kørsel på grund af megen nedbør i det tidlige forår.

Hvilke løsninger findes? På nogle marker kan det lade sig gøre at etablere vårhvede i efteråret, en såkaldt vekselhvede. Det kan give succes, da hveden etablerer et rodnet, så den får en tidligere start i foråret. Den skal dog etableres sent, så den ikke busker sig for meget.

Med hensyn til vekselbyg og vekselrug, er der ikke mange erfaringer at trække på, men måske kan det være en mulighed med nogle sorter.

Ud over såtidspunkt, er der så andre muligheder? Forædling mod bedre tørkeresistens, bedre rodnet og deslige er i fuld sving, men der er lang vej, og typisk tager det knap et årti fra en forædlingsproces begynder, til der er et færdigt produkt på hylden.

Genmodificering har længe været en varm kartoffel i EU, selvom det bliver bredt anvendt i store dele af verden. Kan vi tillade genmodificering i EU, som en genvej til en mere sikker afgrødeproduktion? Jeg tror, vi bliver nødt til at erkende, at klimaforandringer og behov for effektivisering og højere udbytter til en voksende befolkning i verden, stiller nye krav til udbyttestabilitet og øgning af udbytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan vi nå dertil uden en form for genmodificering? Ja, men det kan komme til at tage alt for lang tid i forhold til de udfordringer vi kommer til at stå med.