Lyt til artiklen:

Problemer med mikronæring

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Hvornår er udbyttepotentiale på ens marker realiseret? Det er, når alt går op i en højere enhed, og temperatur, nedbør og sol er tilpas balanceret og næringsstofferne er tilgængelige for planten.

Vi kan skyde skylden på vejr og vind, men der er gevinster at hente ved at kende til plantens ve og vel gennem vækstsæsonen. Næringsstofbalancen er her uhyre vigtig, og kommer planten ud af balance er det med til svække udbyttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planteceller har i alt brug for 17 forskellige grundstoffer for at kunne vokse og leve, hvor kulstof, brint, ilt, kvælstof, fosfor og svovl er blandt de helt essentielle.

Men planterne har også brug for en vis mængde kalium, calcium, magnesium, klor, jern, bor, mangan, zink, kobber, molybdæn og nikkel.

Balancen er udtrykt i den kendte Liebings minimumslov, der viser, at væksten bliver bremset, hvis bare et af næringsstofferne i planten ikke er i balance.

Tildelingen af næringsstoffer kan nemt ende på autopilot, hvor mængden af gylle eller handelsgødning afgøres af begrænsninger i udbringning af kvælstof eller fosfor.

Men hvad med balancen af de andre næringsstoffer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Analyse af plantesaft er den sikre vej mod et retvisende øjebliksbillede af plantens tilstand, når det gælder næringsstofbalance.

Her vil der højst sandsynligt dukke overraskelser op, hvor både over- og underforsyning i planten viser sig.

Alternativt kan man på ture i marken plukke blade og på dem se, hvis enkelte mikro- og makronæringsstoffer skulle være i underskud.

Over- og underforsyning i planten kan gå ud over udbytte. Ved ikke at have balancen i orden, kan det sætte en stopper for optag af kvælstof og dermed reducere plantevæksten.

Til juli og august kan man glæde sig over at høste, som man plejer. Men hvis, der lå et eller to ton mere og ventede ved, at næringsstofbalancen blev finjusteret og sikrede, at planten altid var i sin bedste tilstand, var det så ikke værd at forfølge?