I år må landbruget tildele mere kvælstof end normalt, men alligevel mindre end forventet. Det fastslår Kvælstofprognosen for 2007, som netop er offentliggjort af Plantedirektoratet.

Det er kvælstofprognosen, der endeligt fastlægger hvor meget kvælstof, landmanden må tilføre på markerne med vinterkorn og forårssående afgrøder med kvælstofkvote.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De store nedbørsmængder, som faldt i efteråret og i løbet af vinteren, har vasket kvælstof ud af jorden. Resultatet er, at jordens kvælstofindhold er lavere end normalt.

- Derfor har Plantedirektoratet givet mulighed for, at kvælstofkvoten for 2007 hæves på visse jordtyper. Dermed kan landmændene tilføre jorden ekstra kvælstof og undgå, at det lavere kvælstofindhold i jorden giver tab i høstudbytterne, lyder det fra Plantedirektoratet.

Landmændene får nu mulighed for at sprede ekstra kvælstof til erstatning for det fjernede. Men jordprøver viser, at jordens kvælstofindhold ikke er så lavt, som mange måske havde forventet efter den megen regn.

- Årsagen er, at der samtidig har været høje temperaturer, der har holdt gang i den mikrobielle omsætning af planterester til frit næringsstof, som tilføres jorden, lyder det fra Plantedirektoratet.

- Blandt landmændene var der måske en forventning, om at de kunne tilføre mere kvælstof til afgrøderne, end analyserne viser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men når vejret ikke har formindsket afgrødernes "madpakke" i form af kvælstof så meget som forventet, bliver landmændenes udgifter til ekstra gødning også mindre end forventet, og det er jo en god historie, siger Jannik Rauer, specialkonsulent fra Plantedirektoratet.

Plantedirektoratets bekendtgørelse om kvælstofprognosen for 2007 træder i kraft lørdag 24. marts.