Lyt til artiklen:

Færre midler - større slid

00:00
Hastighed: ???x
02:17

En effektiv kemisk bekæmpelse af insekter, svampe og ukrudt kræver en vifte af aktivstoffer med forskellige egenskaber. På den måde kan midlerne komplimentere hinanden og skabe den bedste bekæmpelse med det lavest mulige mængde kemi.

Men flere og flere aktivstoffer bliver pålagt strenge restriktioner, udgår eller bliver forbudt. Samtidig bliver der stadig længere og længere mellem, at nye aktivstoffer er under udvikling, bliver testet og i sidste ende godkendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I EU er der bestræbelse om at halvere pesticidforbruget, og der er generelt kommet større fokus på brug af planteværn og dertil strammere restriktioner.

De fleste er enige om, at man bør bruge så lidt kemi som muligt, men så meget, som der er behov for.

Problemet opstår, når midler bliver fjernet helt, og man står tilbage med færre og færre muligheder, når en behandlingsstrategi skal sammensættes.

Særligt afgrøder som kartofler kræver gennem sæsonen en del skimmelbehandlinger for at kunne sikre sunde planter.

I forvejen er der ikke for mange aktivstoffer at veksle imellem, og med forbud mod brug af Ranman Top og aktivstoffet cyazofamid i 2023, skal vi sætte vores lid til aktivstoffet fluazinam, som blandt andet er i produkterne Zignal, Shirlan og Vendetta.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil overordnet betyde, at de fleste skimmelsprøjtninger vil være med fluazinam sammen med en blandingspartner. Når vi skruer op for brugen af et middel vil risikoen for, at nogle skimmeltyper ender med at blive resistente også stige.

Vi har set Revus være uden virkning over for en mutation af EU43, og ender flere midler uden virkning, kan fremtiden for effektiv skimmelbekæmpelse i kartofler blive dyster.

Med cyazofamid ude af billedet bliver den samlede pesticidbelastning større, hvor Pesticidbelastningsindikatoren, PBI, ifølge Henrik Pedersen, der er agrochef ved AKV Langholt, vil stige fra 1,8-3,5 i 2022 til cirka 5,4.

Oven i det er der usikkerhed om forbud mod fluazinam i fremtiden, der også lurer, fordi midlet er under mistanke for at kunne danne PFAS-forbindelsen TFA (trifluoreddikkesyre).

Alt i alt bør vi have flere strenge at spille på i den kemiske behandling, så der ikke fortsat skal slides mere og mere på færre og færre produkter.