Lyt til artiklen:

Salt til planterne

00:00
Hastighed: ???x
02:12

I nogle egne af verden er salinisering et stigende problem. Tørke og stigende brug af kunstvanding gør, at salt bliver trukket op gennem jorden, og efter få år bliver arealer umulige at dyrke.

Problemet er stort i Mellemøsten, og i de seneste år har de i nogle egne af det sydlige Europa også oplevet det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ser ud til, at situationen ikke bliver mindre aktuel, som årene går. Oveni tørke kan oversvømmelser med havvand også påvirke kystnære marker og aflejre salt i jorden.

Men det er muligt at fjerne saltet i jorden løbende, så jorden stadig kan dyrkes. Det kan ske med saltplanter, eller halofytter, som er deres videnskabelige navn er.

Mette Hedegaard Thomsen fra Aalborg Universitet har forsket i, hvordan saltplanterne gror og optager salt fra jorden. Det har blandt andet foregået med forsøg i De Forenede Arabiske Emirater, hvor landbrugsarealer har været hårdt ramt af salinisering efter kraftig brug af kunstvanding.

Nogle saltplanter skal have salt, mens andre kan tåle salt. Og det er nogle afgrøder med potentiale for udvinding af attraktive stoffer til en bred vifte af produkter.

Planterne indeholder kraftige naturlige antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer, som kan udvindes gennem raffinering. Desuden kan creme med stoffer fra saltplanter afhjælpe hudlidelser som eksem og psoriasis. Mette Hedegaard Thomsens forskning tyder også på, at stofferne kan nedbryde kræftceller og bekæmpe betændelsestilstande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun tror på, at saltplanterne også har plads på danske jorde. Her nævner hun marginaljorde og i arbejdet med den grønne omstilling, hvor man kan begynde at tænke det ind. Det vil for eksempel være i kystnære områder og på jordtyper, der har lav kvalitet, hvor man ikke vil kunne dyrke traditionelle afgrøder.

Med saltplanter som en afgrøde, der i fremtiden har værdi på danske jorde, er vejen i fremtiden banet for, at der kan tænkes i mange alternative afgrøder og produkter afledt fra dem.

Flere gennembrud som disse kan ændre dansk planteavl over det kommende årti, hvor der ikke kun bliver dyrket til foder eller konsum, men hvor afgrøden er tænkt ind i en raffineringsproces, hvor mange afledte produkter kommer ud af det i sidste ende.