Abonnementsartikel

Under udviklingen af de nye finsnittere har New Holland haft en tæt dialog med slutbrugere i udvalgte lande, og FR 9000 er således et produkt af kundeønsker og tusindvis af testtimer i såvel laboratorium som i marken

Under introduktionen af den nye New Holland FR 9000 finsnitter på fabrikken i Belgien, lagde teknikerne stor vægt på, at snitteren er udviklet i tæt samarbejde med slutbrugere i udvalgte lande.

- Kun tre år efter introduktionen af FX-serien lavede vi en større undersøgelse, hvor vi bad 70 brugere beskrive den ultimative finsnitter. Ud fra undersøgelsen og fra egne erfaringer i USA og Europa, dannede vi os det første billede af fremtidens finsnitter, forklarer Geert Nerinckx, New Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I løbet af 2000 byggede vi en stationær testmaskine, hvor vi ved hjælp af meget hurtige kameraer kunne undersøge materialeflowet i det nye koncept, siger Geert Nerinckx.

Undersøgelsen blandt slutbrugerne havde vist, at der var behov for større kapacitet i majs, men at FX-modellens fremragende egenskaber i græs ikke måtte sættes over styr.

- For at øge kapaciteten, var det nødvendigt at forlade radialblæseren og erstatte den med en inline blæser.

- Men takket være testopstillingen og de hurtige kameraer kunne vi konstatere, at der opstod turbulens i materialeflowet, når corncrackeren var fjernet, og afstanden imellem snittecylinder og blæser blev for stor, siger Geert Nerinckx.

- For at løse problemet opfandt ingeniørerne det unikke VariFlow, hvor afstanden imellem snittcylinder og blæser automatisk reduceres med 60 procent, når der skiftes fra majs og til græs. Ud over bedre kasteevne i græs, reducerer VariFlow energiforbruget på blæseren med cirka 30 kW ved et materialeflow på 100 ton i timen, siger Geert Nerinckx.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testet i over 4.000 timer

Parallelt med at de første prototyper blev testet i såvel Europa som USA, er der på fabrikken i Zedelgem gennemført en langtidstest i en laboratorieopstilling.

Opstillingen består af chassiset, transmissionen og drivlinien fra en FR 9000 monteret med en 1.000 hestes elmotor.

- For at kunne simulere et effektforbrug, er der på maskinen placeret seks variable generatorer. Belastningen på generatorerne styres af en computer, som simulerer fem forskellige arbejdsbetingelser i majs og to i græs, forklarer Wilfried Cappon, som er ansvarlig for afprøvningen af den nye finsnitter.

- Under marktests har vi målt de forskellige belastninger, og eksempelvis kan jeg fortælle, at under gunstige forhold på en flad græsmark tager maskinens fremdrift kun tager 42-46 kW. Modsat skal der bruges 177 kW alene til transmissionen, for at trække maskinen fremad i en våd og tung majsmark.

- Indtil videre har vi testet i over 3.000 timer, og når det sammenholdes med, at mange finsnittere kun kører omkring 600 timer om året, svarer det til, at vi allerede nu er i gang med at teste maskinens sjette leveår, forklarer Wilfried Cappon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I marken er den første prototype testet i over 4.000 timer under meget høje temperaturer i Californien, og også i Europa er der kørt i tusindvis af timer med FR 9000 under forskellige konditioner.

Satser på store motorer

Topmodellen FR 9090 er forsynet med en Iveco Vector V8 motor på godt 20 liter og en ydelse på 824 heste.

- Som nævnt er drivlinien afprøvet til endnu større effekt, og det er derfor ikke urealistisk, at vi i fremtiden vil se en FR snitter med endnu støre motorer. Den langsliggende motorplacering betyder, at vi ikke har fysiske begrænsninger i størrelsen på motorer, siger Geert Nerinckx.

- Et realistisk bud på en endnu kraftigere topmodel vil derfor være en maskine med V12 motor. Ved at anvende én stor motor frem for to mindre motorer i serie, undgår vi komplicerede mellemled og motorstyringer, tilføjer han.

- Samtidig er motorfabrikanter er på trapperne med nye fleksible motorer, hvor effekten kan varieres efter behovet. Derfor mener jeg ikke, at løsningen med to mindre motorer er bedre end en stor motor, hvor effekten og dermed også brændstofforbruget kan varieres, siger Geert Nerinckx.