Abonnementsartikel

Stor kapacitet er ifølge den store ensileringsbog gavnligt for ensilage-kvaliteten. Dertil kommer sparet tid og brændstof.

Anden generation af den selvkørende Krone Big M er på banen og går allerede sin sejrsgang over hele kloden, hvor græs til ensilering er grundlaget for mælkeproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en skårlægger på hver side og en foran er vægten korrekt fordelt på Big M II, som reelt er tre skårlæggere i én (selvkørende) maskine. Kapaciteten fordelt på tre vinger med en total skårbredde på i alt 9,7 meter - altså tæt på 10 meter.

Kapaciteten for skårlægning og crimpning er cirka 15 hektar i timen, hvilket vil tilfredsstille selv de mest krævende maskinstationer og landmænd. Big M II kan således i kombination med Big X høste og snitte 10 hektar i timen. På en god dag vil selv de største besætninger kunne mættes.

Stor kapacitet i skårlægning og finsnitning giver ualmindelig god mening ved ensilering ud over brændstof- og tidsbesparelse. Tid og tempo er netop vigtige parametre for god ensilage ligesom tørhed, temperatur og tryk har betydning for kvaliteten.

God til det hele

Alene i kraft af det høje tempo og lave tidsforbrug opnår man at opfylde to væsentlige krav til en optimal ensilering.

Big M II kan desuden sprede og crimpe afgrøden effektivt og derved opfylde et tredje væsentligt krav, nemlig kravet om vejring eller tørring af afgrøden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet for at undgå overkørsel af afgrøden har Big M II frontmonteret skårlægger. Desuden kan de to sidemonterede skårlæggere snegle afgrøden ind mod midten, så man ender op med kun et skår. Udover sparet forurening af afgrøden giver det en perfekt vægtfordeling på Big M II.

Efter skårlægning er skåret klar til for eksempel Krone Big X, som har kapaciteten til at fordøje de store mængder græs fra næsten 10 meter afgrøde lagt i et velformet skår.

En CRI-roller er specielt beregnet til lucerne. Lucernen skal i så fald passere igennem to valser med en diameter på hver 25 centimeter, som presser og knuser stænglerne effektivt med henblik på ordentlig tørring, hvilket både Svend Auken og FN vil hilse velkomment af hensyn til CO2 og klimaet.

Krone Big M II er ligesom Big X udstyret med en Mercedes Benz motor. Kun 265 kW eller 354 hestekræfter med blokeringsfri kølerradiator, men til skårlægning alligevel imponerende. Marchhastigheden på landevej er 40 kilometer i timen.

Nem transport

Skårlæggerne på ydersiden af Big M II er hydraulisk opklappelige, hvilket gør det let at skifte fra en mark til den næste. Ligesom klippehøjden i øvrigt kan indstilles fra kabinen. Den lettelse kan man sagtens få brug for flere gange på en god høstdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Piloten sidder komfortabelt med et 360 graders udsyn og kan via computerdisplayet følge og styre arbejdet fra kabinen. Skårlæggeren har en styrevinkel på 53 grader, som er lig med stor manøvredygtighed.

Hvert af de fire hjul er drevet hydrostatisk af hver sin motor, og Big M II er så manøvredygtig, at den også er effektiv på mindre arealer. Maskinstationer med Big M II i maskinhuset behøver ikke sige nej til mindre opgaver, alene fordi maskinen er for stor og effektiv.