Rivning af græs handler både om kvalitet og kapacitet.

Og behovet for river, der kan klare meget, uden det går ud over kvaliteten af den færdige ensilage, har været stærkt stigende på det danske marked i de senere år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsninger og udbydere af samme er der en del af - men når det gælder river med pick-up, er udvalget stærkt begrænset.

- Vi har netop lavet en aftale med italienske ROC om at importere deres rive med pick-up til Danmark, forklarer Morten Lübeck fra Scan-Agro med hjemsted i Hadsund.

Der er tale om en meget stor rive, som har en arbejdsbredde på 9,5 meter - og hele fidusen ved den består i, at den løfter afgrøden op på tre bånd, som kan køre både til højre og venstre.

- Så undgår man jord og småsten i græsset, og man kan selv vælge, om græsset skal lægges til højre eller venstre eller lige bag traktoren, forklarer Morten Lübeck.

Riven hedder ROC RT 950, og udover sin store arbejdsbredde er den karakteriseret ved at kunne køre med op til 18 kilometer i timen, når den river.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så kapaciteten er meget høj - og ROC fremstiller også en model RT 1220 med en arbejdsbredde på 12,2 meter.

Følger marken

Når en mark skal rives, så afgrøden enten kan finsnittes eller presses i baller, er det selvfølgelig vigtigt, at der spildes mindst muligt - uden at jorden harves af tænderne.

- ROC har konstrueret deres rive, så den har vægtoverføring og et affjedringssystem, som gør, at den følger markens konturer uden at trykke for hårdt, forklarer Morten Lübeck.

Pick-up'en er konstrueret, så den kan hæves en meter over markens overflade, så selv høje skår kan passeres, uden at de trækkes med.

Desuden er de to sidefløje konstrueret, så de kan vippe til siden, hvis de rammer noget jordfast ved et uheld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ROC RT 950 har indbygget hydraulik, og olien ligger i trækstangen, så der ikke er en tank, der giver ekstra vægt eller kræver plads.

Transportbredden er 2,5 meter, længden 5,0 meter og transporthøjden 3,1 meter.

Behovet for trækkraft er opgivet til mindst 80 hestekræfter.