Lyt til artiklen:

Lort eller lagkage i gyllevognen

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Afgasset gylle her, der og alle vegne. For at få Putins gas ud af rørene, er der stadig større fokus på at få produceret biogas, og gerne meget af det. Derved er husdyrgødning en vigtig del af energiforsyningen, og efter afgasning har vi et godt gødskningsproduktion til markerne, eller hvad?

I sin opgørelse af status, prognoser og perspektiver for biogasproduktion og -anvendelse frem mod 2030, har Biogas Danmark lavet rapport, der viser, at sammen med øget mængde gylle, bliver mængden af halm og dybstrøelse kraftigt forøget for i fremtiden at kunne producere mere biogas. Fordelingen mellem de enkelte ingredienser læner mod en langt større tørstofandel i det, der kommer ind, men også det afgassede materiale, der kommer ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er ikke godt nyt, når den afgassede gylle skal ud på markerne. Slangeudlagt gylle siver på grund af tørstoffet langsommere ned i jorden, og det resulterer i lavere ammoniumudnyttelse, da en del af kvælstoffet når at fordampe.

Rent faktisk falder kvælstofudnyttelsen i slangeudlagt afgasset gylle med 30 procentpoint, når tørstofprocenten stiger fra to til otte procent. Dermed er det afgørende, at gyllen bliver nedfældet for at holde niveauet i kvælstofudnyttelse.

Torkild Birkmose, der er landskonsulent for gødskning ved Seges Innovation, håber, at der kommer bedre muligheder for at adskille tørstof fra den afgassede gylle, inden det bliver udbragt på markerne for at komme problemerne med kvælstofudnyttelse til livs.

Samtidig ser han en nær fremtid, hvor klimaafgift i landbruget banker på, og hvor det er endnu vigtigere at få aftaler med biogasanlæg i stand for at kunne høste fordelene i at klimakompensere og på den vis tjene penge, når den politiske klimahammer falder.

- Hvis jeg havde en griseproduktion, ville jeg sandsynligvis skrive under på en leveringsaftale til et biogasanlæg for at være klædt på til fremtiden og få de klimafordele, det kommer til at give. Jeg ville dog læse aftalen meget grundig for at sikre mig, at aftalen er til min fordel både på kort og på langt sigt, siger Torkild Birkmose.