Abonnementsartikel

Danske svineproducenter har lært at leve med PRRS – det kan og vil kollegerne i udlandet ikke

Det er en hæmsko for afsætningen af avlsdyr i udlandet, at de danske svineproducenter er blevet så dygtige – dygtigere end deres kolleger i udlandet.

Dette paradoks fremførte direktør Thomas Muurmann Henriksen, Danbred International, da den danske opformeringsforening, DAO, holdt årsmøde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det danske landmands-niveau er meget højt. Danske svineproducenter har en høj uddannelse og er meget dygtige. De kan derfor leve med sygdomme, som man ikke kan i udlandet, sagde Thomas Muurmann, der er leder af Danske Slagteriers salgsselskab for avlsvin.

Thomas Muurmann henviste til svinesygdommen PRRS, der ikke blot er blevet meget udbredt i dansk svineproduktion, men også i avlsleddet.

- I Danmark er der ikke noget problem i at afsætte avldyr med PRRS. Vi ser svineproducenter med 30 grise pr. årsso trods PRRS i besætningen. Men det kan man ikke i udlandet. Og efterhånden er der ikke mange landrace-avlsbesætninger i topklassen, SPF-X, der kan melde fri for PRRS, og derfor kniber det os at leve op til efterspørgslen fra udlandet.

Og når afsætningen af PPRS-avlsdyr går udmærket i Danmark, kniber det med incitamentet til at sanere for sygdommen, mener avlsdyrsælgeren.

- Danske svineproducenter har ofte fem til seks års uddannelse bag sig, og de er fagligt dygtige og kan sparre på lige fod med dyrlægen. Det ser vi ikke i udlandet, siger Thomas Muurmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Især landracen rammes af PRRS

Ifølge afdelingsleder Steen Petersen, Danavl, er det især landracen, der rammes af PRRS. Her er der kun tre avlsbesætninger i SPF-X-niveauet, der kan melde hus forbi, hvad angår den udbredte PRRS-sygdom.

- Derimod har yorkshire-racen vist sig mere modstandsdygtig. Da den samtidig også kan hamle op med landracen, hvad angår antal grise pr. årsso, er der flere og flere opformeringsbesætninger, der køber yorkshire so-grise ind, når der etableres ny besætning eller udvides, siger Steen Petersen.

I opformeringssystemet er der i dag 32.000 landrace-dyr og 16.000 yorkshire-dyr. Tidligere var overvægten af landracedyr større, og balancen forrykkes kraftigt hen mod en stadig større andel yorkshire.

- Landracen blev tidligere valgt, fordi den var mere frugtbar, men det har yorkshire-racen indhentet. Desuden klarer yorkshire-racen bedre mosten i de nye staldsystemer med løsgående søer, siger Steen Petersen.

Der arbejdes dog løbende i de danske avlsbesætninger med at blive PRRS-fri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle steder ser avlernes indsats ud til at lykkes, andre steder forsvinder PRRS’en bare af sig selv, mens den andre steder kommer igen, siger Steen Petersen.

Hidtil største avlsdyreksport

Trods PRRS-problemer i afsætningen, har eksporten af avls- og opformeringsdyr aldrig været større.

Danbred International eksporterede sidste år 60.000 dyr. Det mener Thomas Muurmann er et flot resultat. Ikke mindst i sammenligning med England, der eksporterede cirka 80.000 avls- og opformeringsdyr.

- De to tal skal ses i sammenhæng med, at de store avlsselskaber har hjemsted i England, siger Thomas Muurann, Danbred Internationel.

Tallet skal også ses på baggrund af, at Danbred International i 2006 fik begrænset sine beføjelser. Konkurrencestyrelsen afgjorde nemlig, at Danavl ikke kunne begrænse medlemmernes ret til kun at eksportere avlsdyr gennem Danbred. I dag virker Danbred på markedet på lige fod med private avlsdyrformidlere.