Abonnementsartikel

De forskellige typer af ensileringsmidler har vidt forskellige virkninger. Valg af ensileringsmidler skal derfor ske målrettet ud fra, hvad man ønsker at opnå

Beslutningen om, hvorvidt det er nødvendigt at bruge ensileringsmidler, skal dels ske ud fra en økonomisk betragtning og dels ud fra en faglig vurdering af, hvad man ønsker at opnå ved at bruge midlet.

Det er vigtigt at slå fast, at ensileringsmidler ikke kan bruges til at løse problemer skabt af en dårlig ensileringsteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Populært sagt kan man ikke lave god ensilage ved at bruge ensileringsmidler til en afgrøde, der som udgangspunkt har forringet kvalitet.

Kvaliteten af afgrøden skal være i orden, og man skal gøre sig klart, at brug af et forkert ensileringsmiddel kan give ensilage af en endnu ringere kvalitet end udgangspunktet.

Brug af ensileringsmidler kan have tre forskellige effekter:

- Vækst af smørsyrebakterier og sporer kan hæmmes

- Der kan opnås en bedre stabilitet ved udtagning

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mælkeydelsen kan øges

Valg af middel

I majs er der sjældent behov for at tilsætte et ensileringsmiddel, da majs ensilerer let.

I græs er det normalt ikke nødvendigt at bruge et ensileringsmiddel, hvis græsset har fået en hurtig fortørring til cirka 35 procent i marken.

Skulle man være uheldig at høste græs eller majs under ugunstige forhold, kan det i nedenstående tabeller ses hvilke midler, der er bedst egnet i forskellige situationer.

Retningslinier for brug af ensileringsmidler i græs og grønne afgrøderTørstofindholdPrimært mål med ensileringsmidletTyper af ensileringsmiddelUnder 26 procentUndgå saftafløb samt smørsyre- og sporedannelseSaftsugende foddermiddel26 til 30 procentUndgå smørsyre- og sporedannelseKemiske midler, for eksempel myresyre eller nitritMelasse plus homofermentative mælkesyrebakterier30 – 40 procentØge mælkeydelsenHomofermentative mælkesyrebakterierOver 40 procentUndgå varmedannelse og vækst af skimmelsvampeHeterofermentative mælkesyrebakterierHomofermentative mælkesyrebakterier i kombination med benzoat eller sorbatPropionat, acetat, benzoat, sorbat

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilde: Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret

Retningslinier for brug af ensileringsmidler i majsTørstofindholdPrimært mål med ensileringsmidletTyper af ensileringsmiddelUnder 35 procentNormalt ikke behov for ensileringsmiddelIngen35 procent og deroverUndgå varmedannelse og vækst af skimmelsvampeHeterofermentative mælkesyrebakterierHomofermentative mælkesyrebakterier i kombination med benzoat eller sorbatPropionat, acetat, benzoat, sorbat

Kilde: Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret423803-1