sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Fokus på pattegriseoverlevelse via registrering af fødselsvægt

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Tilbage i foråret 2021 øgede Danish Genetics sit fokus på pattegriseoverlevelse ved at implementere direkte avl efter pattegriseoverlevelse samt antallet af levedygtige pattegrise i kuldet. For at styrke vejen til en øget pattegriseoverlevelse yderligere, har Danish Genetics valgt at starte et udviklingsprojekt i ønsket om at kunne avle efter pattegrise med en mere ensartet fødselsvægt i kuldet. Denne fokus vil styrke Danish Genetics' vej til en øget pattegriseoverlevelse og et mere bæredygtigt avlsprogram. Siden efteråret 2021 er den rutinemæssige dataopsamling fuldt implementeret. Der bliver registreret fødselsvægt på mere end 40.000 individuelle grise om året - og dataopsamlingen fortsætter. Et stort datagrundlag styrker arbejdet med at udvikle på avlsdyr.

Nyt udviklingsprojekt hos Danish Genetics

Avlsprogrammet hos Danish Genetics har et særligt fokus på pattegriseoverlevelse samt robuste og højeffektive grise. Genetikselskabet opnår dette blandt andet gennem direkte avl for pattegriseoverlevelse og levedygtige pattegrise. For at styrke målsætningen om øget pattegriseoverlevelse, har virksomheden igangsat et projekt med individuel registrering af fødselsvægt for alle levendefødte renracede Landrace og Yorkshire pattegrise i avlsbesætningerne. Racerne Landrace og Yorkshire er valgt, da disse racer udgør moderlinjerne i Danish Genetics' avlsprogram.

Højere pattegriseoverlevelse

Målet med en registrering er at kunne avle efter mere robuste grise og en højere pattegriseoverlevelse - og i sidste ende flere fravænnede grise pr. årsso. Det vil have en positiv indvirkning på bæredygtigheden, idet øget pattegriseoverlevelse i sidste ende vil betyde behov for færre antal søer til at producere det samme antal pattegrise.

Projektet er af stor betydning både ud fra et økonomisk, miljømæssigt og dyrevelfærdsmæssigt synspunkt, hvorfor det også er et aktuelt emne i branchen.

Unikt værktøj til sikring af høj datakvalitet

Til den individuelle registrering i avlsbesætninger, har Danish Genetics udviklet en specialdesignet vogn samt en unik app, der anvendes på en håndholdt scanner. Med app og håndscanner sikres at arbejdet har en høj datakvalitet og giver mulighed for at fortsætte udviklingen i projektet.

rich-media-1
Registreringen af fødselsvægt sker i forlængelse af den rutinemæssige håndtering af de nyfødte kuld.

Med den håndholdte scannes pattegrisens elektroniske øremærker, og den tildeles et ID. Den håndholdte scanner har forbindelse til vægten via Bluetooth, hvorved pattegrisens vægt bliver registreret direkte til ID'et og databasen ved Danish Genetics. Vognen med tilhørende vægt er designet således, at registreringen af fødselsvægt sker i forlængelse af den rutinemæssige håndtering af de nyfødte kuld.

rich-media-2
Specialudviklet app sender data fra fødselsvægtsregistrering direkte til Danish Genetics database.

Store mængder data til brug i avlsarbejdet

De store mængder data er en vigtig del af arbejdet med at kunne beregne arvelighed og korrelationer til de resterende avlsmål for populationen. Fremadrettet styrker det implementeringen af avlsmål for ensartethed i fødselsvægt inden for kuldet.

Robuste og højeffektive grise med en højere pattegriseoverlevelse giver bedre produktions-økonomi for landmanden og har samtidig betydning for dyrevelfærd og miljø.