Landbruget stopper med øjeblikkelig virkning al transport af dyr over 24 timer ud af EU. Det skriver Landbrugsraadet i en netop udsendt pressemeddelelse.

Beslutningen kommer, efter TV-Avisen søndag aften bragte en række dybt chokerende billeder fra en lastvogn med grise, som var strandet på grænsen mellem Letland og Ru

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Døde dyr og dyremishandlinger er helt uacceptabelt. Som landmænd har vi et medansvar for, hvad der sker med vores dyr - også efter de forlader stalden, udtaler Peter Gæmelke.

- Vi har derfor i landbruget besluttet øjeblikkeligt at stoppe alle transporter af produktionsdyr over 24 timer. Dermed stoppes alle de lange transporter af dyr, som vi i erhvervet selv har ansvaret for, fastslår Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke.

Kodeks på vej

Det er allerede besluttet at stoppe al transport af avlsdyr ud af EU, indtil der er fundet en løsning, så dyrene sikres forsvarlig transport. Bygning af omladningsstalde, opformeringsbesætning i det pågældende land eller flytransport er blandt de muligheder, som netop nu undersøges.

Først når der er fundet løsninger, som sikrer dyrenes velfærd, vil transporten af avlsdyr uden for EU kunne genoptages.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi i erhvervet er meget berørte over de helt uanstændige forhold, som Danmarks Radio har afsløret. Vi ønsker at medvirke til, at danske grise transporteres under anstændige forhold - også når de forlader Danmark og transporteres i EU, siger Peter Gæmelke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi opfordrer indtrængende alle vognmænd til at tage ansvar og sammen med landbruget udarbejde et kodeks, som kan sikre en forsvarlig transport af dyr, fastslår Peter Gæmelke.