Lyt til artiklen:

Effektiv reduktion af frøpuljen

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Mareridtet er en pulje af ukrudtsfrø, der vokser og vokser og en endeløs kamp, hvor det forbandede græsukrudt tager over og kvæler alt på sin vej. Men hvad gør man, når man efter sådan et mareridt vågner op i en pøl af sved?

Typisk vil kemi, pløjning og deslige komme i spil for at få bare nogenlunde styr på de beskidte marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men med stigende kemiresistens for nogle aktivstoffer og ønske om at arbejde stadig mindre og mindre med plov, vil det være et ønskescenarie, hvis det var muligt at fjerne ukrudtsfrøene på en anden måde, så puljen stille og roligt kan arbejdes ned til et minimum.

I hvert fald til et punkt, hvor man selv er i kontrol, og at det ikke er ukrudtet, der skal forhindrer ens nattesøvn.

Sædskifte, mere vårsæd og så videre ligger i den såkaldte kasse med IPM-tiltag. Det lyder meget godt på papiret, men er bare svært at føre ud i livet på mange bedrifter, hvor man på grund af jordboniteten er nødt til at have stor andel af vintersæd, hvis det ikke skal gå alvorligt ud over udbytterne.

På Gram Slot har de i det økologiske markbrug Rostgård Maskinstation til at høste for sig. I den økologiske produktion er mekaniske ukrudtsløsninger altafgørende. For at nedbringe frø puljen har maskinstationen valgt at få monteret en Redekop Seed Control Unit på en ny John Deere S790.

Modulet arbejder med en hastighed på 3000 omdrejninger i minuttet og smadrer ukrudtsfrø i centrifugen. Den er opbygget med to møller, der roterer med slagler/knive inden i, hvor der sidder stolper i flere rækker, som materialet skal forbi for at komme ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet har kørt i flere år i Canada, USA og Australien, hvor der er tørre forhold, og derfor virker det godt der.

Selve Redekop-kværkeren koster noget i indkøb og øger brændstofforbruget, men den skal ikke virke særlig meget, før det er en fin forretning, mener Svend Brodersen, der er direktør for Gram Slot.

- Man skal huske på, at det her sker i en arbejdsgang, og hvis den kan sænke ukrudtet, og vi sparer bekæmpelse et andet sted, er jeg længe lykkelig. Men vi kan først se om en tre års tid, hvordan den fulde virkning er, siger han.