Tal fra Danmarks Statistik og Dansk Industri viser, at den danske eksport af fødevarer til Polen er firdoblet siden maj 2004, hvor Polen trådte ind i EU. Det oplyser altinget.dk.

Eksporten er steget fra 591 millioner kroner årligt i maj 2004 til over 2,3 milliarder kroner årligt pr. december 2006.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hænger naturligvis sammen med Polens optagelse i EU, siger Lars Zøfting-Larsen, konsulent i brancheorganisationen FødevareIndustrien.

- Men også i forhold til de øvrige nye EU-lande i Øst- og Centraleuropa er eksportfremgangen bemærkelsesværdig. Eksportvæksten er nemlig procentuelt steget mest i Polen, der samtidig udgør mere end 50 procent af vores eksport til de nye EU-lande, siger han til altinget.dk.

Da toldmurene mellem EU og Polen faldt i 2004, var det især det danske svinekød, der søgte mod det polske marked. I 2006 eksporterede Danmark svinekød til Polen til en værdi af mere end én milliard kroner, hvilket svarer til næsten halvdelen af den samlede danske fødevareeksport til Polen.

De seneste tal viser dog et svagt fald i svinekødseksporten. Polen producerer selv svin, og produktionssystemerne i landet bliver langsomt større og mere moderne. Dermed vil Polen på længere sigt i højere grad blive selvforsynende med svinekød.