Lyt til artiklen:

Kæmp mod dig selv

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Er man ens egen fjende i at opnå forbedringer og højere udbytter? Oftest får vejr, gødningskvoter, pesticidbegrænsninger og jorden skylden for, at høstresultatet forbliver det samme, eller også har man indfundet sig med, at udbytterne bare ikke bliver højere i den landsdel, man befinder sig.

Men hvad nu hvis, der er et uudnyttet potentiale på ens jord, der venter på at blive frigjort, og at du rent faktisk får bedre overblik over potentialet, og hvilke næringsstoffer din afgrøde mangler for at komme helt i mål?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vidensnetværket YEN, der står for Yield Enhancement Network, blev dannet i Storbritannien efter flere års stagnerende udbytter og efterfølgende vilje til at ændre på status quo.

Netværket fungerer rent praktisk sådan, at man tilmelder to hektar af en mark på ens bedrift som bliver udgangspunkt for analyse. Det koster 400 engelske pund og for det beløb, får du analyseret jord- og planteprøver, og inden årets udgang får du en gennemgribende rapport, der laver opsamling på alt fra makro- og mikronæring til det teoretiske udbyttepotentiale.

Ud fra alle de data, som YEN har om din jordtype og vejret samt biomasse, lysoptag og vandudnyttelse, bliver der lavet beregninger på, hvad det teoretiske udbyttepotentiale er på netop den mark, du har tilmeldt.

Lars Riis fra Mors har for tredje år i træk været med i YEN. Han følte, at det var tid til at finde en vej til at optimere sine udbytter, og derfor skulle det prøves.

Selvom det handler om at blive endnu bedre i marken, skal man ifølge Lars Riis ikke tilmelde sig YEN for at opnå nogen kortsigtet gevinst, da der ikke er nogen garanti for det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har i de tre år, han har været med tilmeldt sine bedste marker med højt udbytte, men i fremtiden kunne han forestille sig også at tilmelde de dårligste marker i samme afgrøder for at sammenligne og derved blive bedre og løfte de dårligste marker.