Lyt til artiklen:

Køkkenurt kan være nøglen til tørkeresistente afgrøder

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Et forskningsteam på Yale universitetet har beskrevet, hvordan Portulaca oleracea, kendt som portulak, kan udholde tørke, mens den samtidig forbliver yderst produktivt. Resultaterne er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science Advances

- Planten har en sjælden kombination af egenskaber og gør den til en slags "superplante", der potentielt kan være nyttig i at udvikle nye tørkeresistente afgrøder, siger Erika Edwards, professor i økologi og evolutionær biologi ved Yale og seniorforfatter på rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planter har selvstændigt udviklet en række forskellige mekanismer til at forbedre fotosyntesen, der ved hjælp af sollys omdanner CO2 og vand til næringsstoffer.

Afgrøder som majs og sukkerrør bruger en C4-fotosyntese, der gør det muligt for planten at forblive produktiv under høje temperaturer. Kaktus og agave bruger en anden type fotosyntese kaldet CAM, som hjælper den type planter med at overleve i ørkener og andre tørre områder. Både C4 og CAM har forskellige funktioner, men arbejder på samme biokemiske måde som et "add-ons" til almindelig fotosyntese.

Det, der gør portulak unik, er, at den har begge disse evolutionære tilpasninger - hvilket gør det muligt at være både yderst produktiv og også meget tørketolerant, som er en usædvanlig kombination for en plante.

Yale-teamet, ledet af forskerne Jose Moreno-Villena og Haoran Zhou, gennemførte en analyse af portulak-bladene og fandt ud af, at C4- og CAM-aktivitet er fuldstændig integreret i planten. De opererer i de samme celler, hvor produkter af CAM-reaktioner behandles af C4.

At forstå denne nye metaboliske vej kan hjælpe forskere med at udtænke nye måder at konstruere afgrøder som majs for at hjælpe med at modstå langvarig tørke, lyder det fra forfatterne.