Abonnementsartikel

En af regeringens forligspartnere til husdyrloven, De Radikale, kritiserer nu miljøministeren for at bryde en aftale i forliget.

Det sker efter, at ministeren har indskærpet over for kommunerne, at de ikke skal opfinde deres egne særregler og opstille ekstrakrav i forbindelse med landmændenes miljøgodkendelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det mener De Radikales miljøordfører, Johs. Poulsen er et aftalebrud.

- Hvor miljøministeren siger, at kommunerne godt kan glemme at lave ekstrakrav til beskyttelsesniveauet ved landmændenes miljøgodkendelser, så er min melding til kommunerne: - Nej, det skal I sandelig huske at gøre. Det er faktisk jeres pligt.

- Hvis kommunerne vurderer, at der er en væsentlig risiko for, at de ikke vil kunne leve op til fremtidige miljøkrav eller indsatsplaner, hvis man giver en tilladelse til en landmand ud fra de generelle bestemmelser i husdyrloven, så skal de jo stille skrappere krav. Ellers risikerer kommunerne jo erstatningssager, eller de bliver nødt til at betale sig fra at lukke produktionen ned senere, siger Johs. Poulsen til altinget.dk.

Kommunernes Landsforening er enig i det synspunkt, og udmeldingerne har også fået ministeren til at trække lidt i land igen.

- Johs. Poulsen har fuldstændig ret. Det står fuldstændigt klart i det, vi har aftalt i forbindelse med husdyrloven. En kommune skal, når den sidder med den konkrete ansøgning, tage højde for, at der måske kommer nogle ekstra beskyttelseskrav i forbindelse med vandplanerne i 2009 og 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og hvis de har nogen ny viden via en lokal rapport eller lignende, så skal de også tage bestik af det. Alt andet vil være absurd, siger Connie Hedegaard.

Men hun understreger, at kommunerne skal tage afsæt i de generelle regler.