Lyt til artiklen:

CA og plov i forening

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Når CA bliver omtalt er det ofte i samme sætning som ingen eller meget reduceret jordbearbejdning. Men hvordan styrer man græsukrudt eller sår hvede efter frøgræs i et system helt uden plov?

Svaret er, at det unægtelig er lettere med ploven end uden. Men er der så stadig tale om Conservation Agriculture, eller skal man blot droppe det begreb og fortsætte, som man plejer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere vælger at gå efter CA-principper, men en gang imellem lave jordbearbejdning.

Hans Dahm er inkarneret tilhænger af reduceret jordbearbejdning. Han er tidligere formand for Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning, FRDK, - og har to årtiers erfaringer med pløjefri dyrkning.

Han betegner ikke sig selv som fanatisk, når det kommer til CA. Når ploven kan gøre et godt stykke arbejde efter frøgræs, bruger han den. Alternativt skulle han harve græsstubben tre-fire gange før hvedesåning uden at være sikker på et godt resultat.

Hans rådgiver Erik Sandal mener også, det er det bedste kompromis, hvor Hans Dahm sikrer den bedste bundlinje ved at pløje imellem frøgræs og vinterhvede.

Rådgiveren er ikke bekymret for, at en pløjning hvert sjette til syvende år ødelægger jordstuktur og regnormegange i det ellers pløjefrie system på bedriften, da der i forvejen er god jordstruktur fra naturens hånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På en svensk bedrift, har planteavler Bertil Hagsgård også en filosofi om at etablere afgrøden med mindst mulig indsats, men også at anvende ploven, når det er nødvendigt.

For 10 år siden var han overbevist over, at han kunne undvære ploven, men han endte med at indse, at han stadig mangler en plov nogle gange. Ploven hjælper ham særligt i efteråret, når han sår, og det er meget vådt.

At kunne tage ploven og vende jorden på hovedet og få tør jord op kan hjælpe ham. Desuden har han ofte svært ved at bekæmpe græsukrudtet uden ploven.

Der er ingen tvivl om, at jordstruktur og sundt regnorme- og bakterielig i jorden styrkes gennem reduceret jordbearbejdning. Det sammen gør økonomien, da maskinomkostninger kan holdes nede.

Men det er ikke ensbetydende med, at ploven behøver at gå endeligt på pension.