Lyt til artiklen:

Henrik forbedrer arbejdssikkerheden med automatisk rullepresenning til kornvognen

00:00
Hastighed: ???x
04:56

For at kunne sikre sine høstlæs af korn såvel som raps- og græsfrø, har Henrik Hjort Knudsen fra Næsborg investeret i en automatisk rullepresenning med tilskud fra en pulje, som Arbejdstilsynet skyder penge i.

Tidligere har han under samme pulje fået tilskud til en stenopsamler fra Stoneless for at kunne lette arbejdet og undgå tunge løft og slid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at samle sten giver det god mening, da man med en stenopsamler undgår at bøje sig og lave tunge løft, siger Henrik Hjort Knudsen.

Ligeledes var det et problem med arbejdsstillinger, når han i høst skulle have monteret presenning på kornvognen.

- Med montering af presenning på kornvognen er stræk, ryk og vrid et problem. Og med de høje vogne i dag, skal man have en tre meter høj stige med for at hægte på stropperne, siger landmanden.

Nu har han fået tilskud til en automatisk rullepresenning fra virksomheden Ecotop, der har specialiseret sig i denne type produkter.

rich-media-2
Det er let at styre presenningen inde fra kabinen. Privatfoto.

Støtte mod nedslidning

Henrik Hjort Knudsen havde i annonce fra virksomheden KF Miljø set, at man gennem dem kunne søge tilskud i "arbejdsmiljøpulje til forebyggelse af nedslidning", der blev stillet til rådighed af Arbejdstilsynet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han ringede til KF Miljø og fik en snak, der i første omgang ledte til indsendelse af ansøgning om støtte til stensamleren. De fik desuden en snak om, hvorvidt han brugte overdækning til sin kornvogn i høsten.

Henrik Hjort Knudsen havde forsøgt sig med at dække vognen af, men det er ifølge ham ikke bare lige noget, man gør. For at få trukket presenning hen over vognen og få den surret fast, kræver det dårlige arbejdsstillinger med stræk, ryk og vrid. Derfor har han ofte fravalgt at overdække vognen.

- Når vi havde læsset på vognen, kørte vi afsted. Så måtte det, der blæste af, blæse af, siger han.

Men det handlede i bund og grund om at være sikker på det, de kørte med.

- Med græs- og rapsfrø kørte vi af den grund ikke med for store læs, da vi forsøgte at minimere den mængde, der fløj af, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han råder over cirka 750 hektar, hvoraf 650 er med afgrøder, der høstes. Ud af dem er 30-60 hektar med frøgræs og godt og vel 100 hektar er med raps.

- Det er risikabelt at køre med både græsfrø og raps uden overdækning. Og med høje afgrødepriser er det ikke ligegyldigt, om der blæser noget af. Med rullepresenningen er vi jo sikre på, at der ikke sker noget, når vognen er lukket tæt, siger Henrik Hjort Knudsen.

Derfor giver en automatiseret rullepresenning ifølge ham rigtig god mening, og han er overbevist om, at den nok skal betale sig hjem.

Han fik lidt over 100.000 kroner i støtte til rullepresenningen, og det svarer til knap halvdelen af den samlede pris.

Udover at kunne overdække vognen, har den automatiserede presenning en ekstra funktion, der er meget nyttig. Når han kører og tanker af fra mejetærskeren, har han mulighed for at køre presenningen op i lodret position.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gør, at sidevind ikke kan tage fat i kornstrålen. Og det sikrer, at der under afrømning ikke er noget, der flyver af.

- Det har vi brugt en del, når foderstoffen henter korn i løbet af vinteren. Vi bruger det typisk, når de læsser under amerikanersiloen, og det virker rigtig godt. Det er guld værd, siger han.

Støtter de gode initiativer

Det var KF Miljø, der hjalp Henrik Hjort Knudsen med at ansøge om tilskud til sine arbejdsmiljøforbedringer. Karen Feddersen, der er direktør i virksomheden, forklarer, at de hellere end gerne tager en uforpligtigende snak om, hvad der rør sig på bedriften, og hvad der kunne være interessant at tage fat i. Men hun opfordrer, at man har gjort sig nogle tanker på forhånd, så man ved, hvor ens fokusområde er.

- En planteavler kan ringe ind og spørge, hvad han kan få tilskud til, men jeg vil gerne vide lidt mere, så det bliver baseret på nogle behov og tanker, man har gjort sig om, hvilke problemer man gerne vil løse, siger direktøren.

Ifølge hende får virksomheden typisk henvendelser fra bedrifter, der tænker på at reducere skader og slid og forbedre arbejdsmiljøet. Med Arbejdstilsynets pulje, belønner man dem, der går foran på det område ved at give tilskud til ting, der kan reducere ensidige og gentagne arbejdsstillinger eller minimere risikoen for arbejdsulykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter snakken kontakter KF Miljø typisk Arbejdstilsynet, inden de går i gang med at lave selve ansøgningen.

- Her beskriver vi kortfattet, hvad det er, kunden gerne vil afprøve. Ud fra det kommer der en melding tilbage, så vi kan gå videre med en reel ansøgning. På den måde har vi på forhånd testet af, om det er noget, som Arbejdstilsynet kan se sig selv i. Derved går vi typisk ikke forgæves, når vi skriver en ansøgning, siger Karen Feddersen.

Arbejdstilsynet skriver, at der er afsat midler i 2022 og 2023, hvis ansøgningen får tilsagn om tilskud, skal projektet gennemføres inden for 12 måneder fra meddelelsen om tilsagn.